Den foreløpige utgaven av den offentlige utredningen (NOU) «I samspill med naturen» slår fast at naturtap truer økonomi og velferd.
Det går fram av sammendraget av NOU-en, som sier at aturressurser og økosystemtjenester er fundamentale for økonomisk aktivitet og menneskelig velferd.
Økende ressursbruk og menneskelige aktiviteter fører til at natur forringes raskere enn noen gang, noe som har alvorlige konsekvenser for både natur og samfunn. Produksjonen i landbruk, fiskerier, akvakultur og skogbruk øker, men naturens bidrag til mennesker er i tilbakegang.
Dette skaper risiko for samfunnet, inkludert økonomiske beslutninger i både offentlig og privat sektor. Naturavtalen, som ble enighet om i 2022, gir retning for en grønn omstilling av samfunnet. Denne omstillingen er sentral i økonomien og innebærer teknologiske, økonomiske, regulatoriske og sosiale endringer.
Norge var en pådriver for en ambisiøs avtale og planlegger en nasjonal handlingsplan for natur. Økonomien er sentral i den grønne omstillingen, og det vil kreve en betydelig innsats å kanalisere investeringer fra naturskadelige aktiviteter til bærekraftige formål. Dette innebærer også en omstilling av energi- og matsystemer for å redusere miljøpåvirkningen.
Naturrisiko og samfunnskonsekvenser
Naturrisiko omfatter faren for negative konsekvenser ved tap og forringelse av natur og naturmangfold, går det frem. Dette er en nyttig tilnærming for å analysere og håndtere usikkerhet knyttet til naturtap. Risikoanalysene vil sette aktører bedre i stand til å vurdere og håndtere naturrelatert risiko.
Naturrisiko treffer sektorer og næringer, men også samfunnet som helhet. For å vurdere naturrisikoen for norske næringer og sektorer, tar utvalget utgangspunkt i risikobegrepene, med tilhørende rammeverk som er utviklet internasjonalt.
Akselererende menneskelig påvirkning
Menneskelige aktiviteter har omformet naturen, og påvirkningen fortsetter å øke. Naturpanelets hovedrapport fra 2019 viser at tre fjerdedeler av landjorda er påvirket av mennesker, og to tredjedeler av havet blir stadig mer preget av våre aktiviteter.
Dette naturtapet vil forsterke den globale oppvarmingen og konsekvensene av klimaendringene. Naturtapet akselererer og vil fortsette å vokse om vi ikke tar grep, heter det videre. En million av klodens antatte åtte millioner plante- og dyrearter står i fare for å dø ut med mindre vi treffer tiltak for å redusere årsakene til tapet av naturmangfold.
Vurdering og håndtering av naturrisiko
Naturrisikotilnærmingen stammer fra finanssektoren, men kan ifølge NOU-en brukes i ulike sammenhenger, også på samfunnsnivå. Naturrisikobegrepet består av to hovedkategorier: fysisk naturrisiko og overgangsrisiko. Fysisk naturrisiko er knyttet til konsekvensene for aktørene og samfunnet som følge av tap og forringelse av natur og naturmangfold.
Overgangsrisiko oppstår som følge av endringer i reguleringer og rammebetingelser. Naturrisiko treffer sektorer og næringer, men også samfunnet som helhet. For å vurdere naturrisikoen for norske næringer og sektorer tar utvalget utgangspunkt i risikobegrepen, med tilhørende rammeverk som er utviklet internasjonalt.
Dokument: NOU 2024: 2: I samspill med naturen — Naturrisiko for næringer, sektorer og samfunn i Norge.