Klima- og miljødepartementet har gitt avslag på Norges Jeger- og Fiskerforbunds (NJFF) forslag om en sertifiseringsordning for oppdrett og utsetting av fasan og rapphøns. Dette betyr slutten på en langvarig praksis som har vært en del av norsk jakttradisjon siden 1800-tallet.
Utsetting av fasaner og rapphøns har lenge vært en omdiskutert praksis, med bekymringer knyttet til både dyrevelferd og effekten på det biologiske mangfoldet. Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) leverte i 2022 en risikovurdering som pekte på betydelige risikoer ved denne aktiviteten.
Dette er avslaget
«Klima- og miljødepartementet har vurdert forslaget til en sertifiseringsordning for oppdrett og utsetting av fasan og rapphøns. Departementet vil innledningsvis bemerke at vi mener det er positivt at NJFF har tatt initiativ til tiltak for å avbøte utfordringene med dyrevelferd og for naturmangfold knyttet til aktiviteten med utsetting av fasan og rapphøns for fuglehundtrening. Samtidig er det departementets syn at det ikke vil være hensiktsmessig å gå videre med, og at vi ikke kan gi vår tilslutning til, dette forslaget.»
NJFFs forsøk på en løsning
I lys av bekymringene foreslo NJFF en sertifiseringsordning som skulle ivareta både dyrevelferd og naturmangfold. Dette forslaget ble imidlertid avvist av departementet, til stor skuffelse for NJFF.

Olav Greivstad er jakthund- og viltkonsulent i NJFF.
– Vi er så klart skuffet over avslaget fra Klima- og miljødepartementet, sier Olav Greivstad, jakthund- og viltkonsulent i NJFF.
– Vi mener at vi har utarbeidet et forslag til ordning som ville kunne ivareta utfordringene som framkommer i rapporten fra VKM, og som utnytter mulighetsrommet for å skape en aktivitet som både ivaretar hensynet til fuglene på alle stadier, og til naturmiljøet, sier Greivstad til NJFFs egen nettside.
Hva betyr dette for fremtiden?
Avslaget reiser spørsmål om fremtiden for jaktrelatert trening av stående fuglehunder i Norge. Uten muligheten for utsetting av fasan og rapphøns, må jeger- og fiskerforbundet, samt individuelle jegere, se etter alternative metoder for å trene sine hunder.
Dette avslaget kan også signalisere en strengere tilnærming fra myndighetenes side når det gjelder praksiser som berører dyrevelferd og biologisk mangfold. For NJFF og jaktinteresserte over hele landet blir det nå viktig å finne nye veier for å opprettholde en bærekraftig jaktpraksis som respekterer både dyreliv og natur.