Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, er bekymret over Norges som en av verdens største overforbrukere av naturressurser.
Organisasjonen kommer med utspillet knyttet til årets 12. april, som er datoen da Norge i 2024 hadde brukt opp sin andel av verdens naturressurser inneværende år, ifølge WWF Verdens naturfond. Fra denne datoen tærer Norge på naturens ressurser uten å kunne fornye dem innenfor årets ramme. WWF krever at regjeringen intensiverer innsatsen for å omstille landet til en sirkulær økonomi.
– På grunn av måten vi overforbruker naturen på nærmer vi oss vippepunkter for hvor mye planeten vår kan tåle. I Norge er vi i verdenstoppen når det gjelder overforbruk. Nå må regjeringen slutte å somle og øke tempoet i omstillingen til sirkulær økonomi slik at forbruket vårt kommer innenfor planetens tålegrenser. Det haster, sier Andaur.
Skyhøyt forbruk
Norge rangerer som nummer 25 i verden når det gjelder forbruk av naturressurser per innbygger. Dette forbruket er så høyt at hvis alle mennesker på jorden levde som nordmenn, ville vi trenge 3,6 jordkloder for å dekke behovet. Andaur understreker at overforbruk ikke bare er en miljømessig utfordring, men også en direkte årsak til naturtap og klimagassutslipp.
Sirkulær revolusjon må til
WWF kritiserer den nylig lanserte handlingsplanen for sirkulær økonomi fra regjeringen for å mangle visjon og effektivitet. Organisasjonen peker på at andre land, som Finland, Nederland og Danmark, allerede har tatt betydelige skritt mot en mer bærekraftig økonomi, mens Norge henger etter.
– I dag er overforbruk årsaken til 90 prosent av naturtap og 55 prosent av klimagassutslipp. Vi kommer ikke til å klare å løse klima- og naturkrisen hvis ikke forbruket går ned. Dette er ikke lenger valgfritt, men helt avgjørende for at mennesker skal kunne leve gode liv på jorda i fremtiden. Politikerne kan ikke lenger skyve ansvaret over på forbrukerne, sier Andaur.
Nylig lanserte regjeringen en handlingsplan for sirkulær økonomi. WWF mener at den ikke står i stil med omstillingen vi må gjennom for å snu utviklingen.
– Vi mangler visjon og slagkraft i sirkulærpolitikken. Regjeringens handlingsplan fremmer ikke de virkemidlene vi trenger. De velger å kjøpe seg tid i form av en ny utredning av tiltak, samtidig kjøres det på for fullt i foregangsland som Finland, Nederland og Danmark. Resultatet er at Norge blir akterutseilt!