Fellingsleder John Amundgaard opplyser til Fauna at den viktigste forberedelsen de gjør før jakta starter ved daggry, er å spore ulvene.
Amundgaard er fellingsleder for ulvejegerne som har fått i oppdrag å skyte ulvene i Rafjellet-reviret ved Kongsvinger.
– Det viktigste vi gjør er å spore ulven. Da vet vi hvor den er, og slik danner vi oss et bilde av bevegelsene. Tidlig om morgenen, og før jegerne kommer ut i terrenget, setter vi opp flagglinene ut fra det vi kjenner til, sier han.
Flagglinene settes vanligvis ut rundt sekstiden om morgenen, og står da klart til ulvejegerne går ut i terrenget til de posteringene de har fått tildelt av fellingslederen.
Flagglinenes oppgave er å lede ulvene i en linje i retning der ulvejegerne står og venter på post. Når ulvene kommer langs flagglinjene, er ulvejegerne klare med geværene sine.
Flaggline er ikke ulovlig
Det har vært noe debatt omkring flagglinene. Er de tillatt eller ikke? Miljømyndighetene mener det er tillatt, mens noen mener det er ulovlig å ha dem ute hele natta. Fordi flagglinene da kan stenge ulvene inne i et såkalt «hegn», som ikke er tillatt under jakt i Norge.
Fellingsleder John Amundgaard bekrefter overfor Fauna at hans fellingslag tar inn alle flaggliner når jakta er ferdig for dagen. Det er derfor ingen flaggliner som står ute gjennom kvelden og natta, før de setter ut flaggliner igjen i grålysinga.
– Det er et lite tidsrom med dagslys og jakt, og om ettermiddagen når jakta er over, blir alle flagglinene tatt inn, sier Amundgaard.
Han bekrefter med andre ord at det ikke blir stående flaggliner ute i felten gjennom natta, slik enkelte har hevdet.
– Vi har ingen interesse av å ha flagglinene ute når det er mørkt, bortsett fra når vi setter dem ut igjen før daggry med tanke på den kommende jakta. Årsaken er at ulvene i løpet av ei natt vil forflytte seg, og ofte komme seg ut gjennom hull mellom linene. Da har flagglinene ikke lengre noen funksjon, forklarer fellingslederen.