back to top

Staten tilbyr «drapstillatelser» på fredede dyr

- Advertisement -

Klima- og miljødepartementet har besluttet å opprettholde kvoten for betinget skadefelling av ulv, til tross for klager fra en rekke organisasjoner. Departementet avviser alle argumenter som går på tvers av regjeringens vedtak.

Klima- og miljødepartementet har i sin beslutning lagt vekt på historikk og potensial for skade fra ulv i regionene. Ifølge departementet oppfyller situasjonen vilkårene i naturmangfoldloven § 18 første ledd bokstav b, som tillater skadefelling for å avverge skade på husdyr og tamrein.

– Vi finner samtidig at den vedtatte kvoten ikke truer bestandens overlevelse, sier Torbjørn Lange, avdelingsdirektør i Klima- og miljødepartementet.

Organisasjonenes reaksjoner

Organisasjonene Aktivt Rovdyrvern og NOAH har reagert sterkt på vedtaket. De mener at skadevilkårene ikke er oppfylt og at fellingen av ulv er uetisk.

– Å tilby drapstillatelser på kritisk truet, fredet ulv som forhandlingskort er uetisk og helt forkastelig, mener Aktivt Rovdyrvern, som er referert i vedtaket.

Genetisk viktige ulver

En av de store bekymringene fra organisasjonene er risikoen for at genetisk viktige ulver kan bli felt. Departementet har presisert at statsforvalteren i hver enkelt sak må vurdere om det er fare for at slike ulver rammes.

Klima- og miljødepartementet opprettholder Miljødirektoratets vedtak om kvote for betinget skadefelling av ulv i perioden 16. februar 2024 til 31. mai 2024. Departementet mener at det ikke finnes andre tilfredsstillende løsninger enn å åpne for en kvote for betinget skadefelling.

– Vi finner at det for å nå formålet om å avverge skade, ut fra føringene i rovviltpolitikken, ikke finnes annen tilfredsstillende løsning enn å åpne for en kvote for betinget skadefelling av ulv i region Hedmark, Møre og Romsdal og Trøndelag), Nordland og Troms og Finnmark, skriver Lange i vedtaket.

Ifølge vedtaket har klagerne kommet med disse anførslene etter at tillatelsene ble gitt tidligere i år:

«Aktivt Rovdyrvern anser den betingede kvoten som et ledd i tiltakspakken knyttet til Fosen-saken, og mener at å tilby drapstillatelser på kritisk truet, fredet ulv som forhandlingskort er uetisk og helt forkastelig. Tar videre til orde for å endre det nasjonale bestandsmålet for ulv og mener at Norge ikke kan lene seg på at Sverige opprettholder en bestand på 300 dyr. Mener at dom i Frostating lagmannsrett om faunakriminalitet, underbygger at norsk forvaltning ikke kan legge til grunn tallene for den felles svensk-norske ulvebestanden i spørsmål om felling. Det vises til de felles svensk-norske retningslinjene for ivaretagelse av genetisk verdifulle individer av ulv og til at flere slik verdifulle ulver er blitt felt, og at det per nå kun er én genetisk viktig ulv som har produsert avkom. ARV mener vårt vedtak er i strid med Viltloven § 19, Dyrevelferdsloven § 3, Straffeloven §240, Naturmangfoldloven §§ 1 og 5, samt Bernkonvensjonen og Naturavtalen. 

NOAH – for dyrs rettigheter mener at den norske bestanden av ulv er katastrofalt lav. Og ser det som svært alvorlig at felling av ulv utenfor ulvesonen, siden det er høy sannsynlighet for at genetisk viktige dyr skytes. De mener videre at skadevilkåret ikke er oppfylt. NOAH mener videre at vilkåret om at formålet ikke kan nås på annen tilfredsstillende måte ikke er oppfylt, og at Miljødirektoratets kunnskapsgrunnlag ikke står i et rimelig forhold til sakens karakter og risiko for skade på naturmangfoldet, gitt ulvens status som kritisk truet art i Norge. NOAH legger til grunn at vedtaket er i strid med norsk lov og internasjonale avtaler, legger til grunn at vedtak er i strid med Naturmangfoldloven §§ 4, 5, 8, 9, 10 og 18, Grunnlovens § 112, samt artikkel 2, 6 og 9 i Bernkonvensjonen. Ber om at vedtaket omgjøres slik at det ikke gis kvote for region 8 .»

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Håper på vendepunkt i kampen om gruveavfall

Etter støtte fra EFTA-domstolen kan det bli et vendepunkt i en av Norges mest langvarige miljøstrider.

Helikopter og motorsag mot fremmede sorter

Fremmede sorter utgjør en alvorlig trussel mot norsk natur. Nå setter staten inn både helikopter og motorsag for å stoppe dem.

Norge får for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten

Norge lanserer for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!