Den uløste og dyptgående rovdyrkonflikten handler i hovedsak om én prosent av produksjonen av svin, fjørfe, storfe og sau. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Det er ingen norsk konflikt som stikker dypere og har vart lengre enn rovdyrkonflikten, som for det meste handler som at rovdyr tar husdyr som ikke er tilpasset et liv i utmarka. Og konflikten fortsetter, selv om antall rovdyrtatte sau er drastisk redusert de senere årene. Den minst viktige produksjonen skaper med andre ord de største konfliktene.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at den offentlige konflikten i hovedsak handler om ei næring som kun står for drøyt én prosent av kjøttproduksjonen i landbruket. Og det er produksjonen av sau. Allerede for ti år siden sto sauenæringa for 2,25 prosent av landbruksproduksjonen, utenom tamrein. Første halvår i 2023 var andelen nede i 1,15 prosent. Og på det laveste i 2019 var andelen 1,06 prosent.

SSBs tall for første halvår 2023 viser at produksjonen av sauekjøtt fortsatt bare utgjør 1,15 prosent av den totale kjøttproduksjonen i landbruket. Tallene viser at cirka halvparten av produksjonen av sauekjøtt skjer i fylker der det er relativt lite konflikt mellom sau og rovdyr.

Offentleg kjøttkontroll. Slakt
godkjent til mat. 1. halvår. Tonn
SvinFjørfeStorfeSauTotalSau %Sau +/-
1. halvår 201362 95649 40340 4083 517156284,002,25100,00
1. halvår 201463 70954 50138 9113 603160724,002,24102,45
1. halvår 201565 69646 24738 3473 501153791,002,2899,55
1. halvår 201669 31147 72339 1573 616159807,002,26102,81
1. halvår 201767 42753 09039 5003 826163843,002,34108,79
1. halvår 201869 80749 30042 6422 296164045,001,4065,28
1. halvår 201964 67752 97543 1271 720162499,001,0648,91
1. halvår 202064 94653 62441 1231 756161449,001,0949,93
1. halvår 202166 79157 51640 3671 848166522,001,1152,54
1. halvår 202266 71957 03042 6871 850168286,001,1052,60
1. halvår 202365 71957 05842 9251 926167628,001,1554,76








1. halvår 2023SvinFjørfeStorfeSau
%-andel
Oslo og Viken7 49511 6983 6441326,85
Innlandet14 9878 9089 19131716,46
Vestfold-Telemark5 1282 4281 548412,13
Agder1 3732381 718985,09
Rogaland18 36416 9247 69944823,26
Vestland2 211933 98136919,16
Møre-Romsdal1 080773 1971035,35
Trøndelag11 36116 6918 3621608,31
Nordland3 40602 6561537,94
Troms-Finnmark31309291055,45
1926100,00
Tallene i tabellen er hentet fra SSB (tall i tonn). Kolonner med prosenter og tall til sammenligning er lagt til av Fauna (total, sau %, sau +/- og %-andel). Tall for annen innenlands kjøttproduksjon er ikke med i SSBs tall.

Vil ha sterk reduksjon av utmarksbeite

Leder Anne Margrete Vadder i organisasjonen Rovviltets Røst sier i en kommentar at hennes organisasjon alltid har påpekt det skjeve, med hensyn til forbruket av sau kontra svin, fjørfe og storfe.

– Rovviltets røst ønsker utmarksbeite for sau sterkt redusert. Vi trenger absolutt ikke to millioner sauer gående løse i utmark hvert eneste år. Ikke trenger vi kjøttet og ikke trenger vi alle de lidelsene det medfører hos 100.000 av de dyra som dør en pinefull død der ute, sier Vadder til Fauna.no.

Et særnorsk fenomen

Hun mener at sauenæringen ikke er bærekraftig, og at den kun overlever på subsidier.

– Skulle vi satt det på spissen kunne vi hatt sau på Vestlandet, «thats it». I tillegg vet vi at mye av rovdyrpolitikken er skakkjørt på grunn av sauenæringa, noe hun mener egentlig burde være helt uakseptabelt.

– Å la rovdyr gå på bekostning av HUSdyr er et særnorsk fenomen som det burde være på høy tid å endre. Det burde faktisk politikere klare å innse, og tørre å si, sier leder Anne Margrethe Vadder i Rovviltets Røst til Fauna.no.

Utmarksbeite er viktig

Styreleder Tor Jacob Solberg i Bonde- og småbrukarlag sier i en kommentar til Fauna.no at han akkurat har vært på en utmarkskonferanse. Der gikk det fram at utmarksbeite er viktig for 157 ulike arter i marka.

– Dette viser at beiting kan være en trussel noen steder, men også være avgjørende for mange planter i naturen.

Han viser dessuten til at norsk selvforsyning handler om å høste av overskuddet i utmarka, og at det er viktig.

Ønsker mer utmarksbeite

– Andelen beiting bør gå opp, og det er fremtidsrettet å hente enda mer mat fra utmarksbeite. Vi ligger nå langt under den andelen utmarksbeite vi har høstet historisk, og bidrar til norsk selvforskyning.

Han viser til at det også ved store hendelser, som stormen Hans i 2023, viser seg at man har biomasse framover og at ekstremvær viser at planteproduksjonen er sårbar.

– Beite i utmarka må styrke seg, men styres inn i en ny tid for å høste utmarka i framtida. Det er jeg overbevist om er riktig, sier styreleder Tor Jacob Solberg i Bonde- og småbrukarlag til Fauna.no.