Mer enn 7500 høringssvar har strømmet inn til regjeringens høring om EUs reviderte fornybardirektiv. Ifølge Motvind Norge ber nesten alle regjeringen om å avvise direktivet.
Ifølge Motvind Norge indikerer dette en omfattende folkelig motstand, og vitner om en av de høringenen som det har vært mest respons på.
Nesten unisont ber respondentene regjeringen om å si nei til direktivet, som de mener vil ha store negative konsekvenser for norsk natur og lokaldemokrati, mener Motvind.
– Den massive responsen sender et klart signal fra grasrota til regjeringen om at befolkningen ikke kommer til å akseptere at fornybardirektivet innføres verken helt eller delvis i Norge, sier John Fiskvik, styreleder i Motvind Norge.
Kontroversielle endringer og manglende oversettelser
Det reviderte fornybardirektivet innebærer ifølge organisasjonen blant annet muligheter for hasteutbygginger av vindkraft uten konsekvensutredninger. Dette har vakt stor bekymring. Motvind Norge reagert sterkt på at et så inngripende direktiv med enorme konsekvenser, inkludert svekking av naturens rettsvern og hurtigprosesser for vindkraftutbygging, ikke er gjort tilgjengelig på norsk.
Organisasjonen krevde derfor oversetting og to måneders utsatt frist, noe som delvis ble innvilget etter press.
– Det er høyst udemokratisk at myndighetene gjør innføring av inngripende og kontroversiell energipolitikk til en katt-og-mus-lek med befolkningen. Det undergraver demokratiske prinsipper for åpenhet og medvirkning, mener John Fiskvik.
Lokale myndigheter og organisasjoner reagerer
NVE, KS og flere kommuner har også uttrykt bekymring over direktivets implikasjoner. NVE påpeker at kravene om tidsfrister i konsesjonsbehandling. De mener det viser at akselerasjonsområder for utbygging av fornybar kraft vil innebære en stor endring i prosessen knyttet til behandling av konsesjoner. KS hevder ifølge den samme pressemeldingen at fornybardirektivet utfordrer det lokale selvstyret.Det fremmer heller ikke lokal aksept.
– Dersom regjeringen skulle finne på å innføre fornybardirektivet vil det åpne opp for et knallhardt kjør fra vindkraftbransjen for å sikre seg store natur- og friluftsarealer til vindkraftutbygging. Det vil bli en tragedie for både mennesker, natur og biologisk mangfold, sier Sveinulf Vågene, leder i fagpolitisk utvalg i Motvind Norge.
Motvind Norge krever nå at regjeringen responderer på det de oppfatter som befolkningens krav med å bruke reservasjonsretten under EØS-avtalen for å avvise direktivet.