Menneskets inngrep i naturen de siste hundreårene har redusert naturens evne til å tilpasse seg klimaendringer.
Dette er det mest alvorlige aspektet ved dagens klimaforandringer, ifølge Jørgen Rosvold, assisterende forskningssjef ved Terrestrisk Naturmangfold, Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) i en kronikk i forskersonen.no.
Menneskets rolle
Selv om klimaendringer er naturlige fenomener, har menneskets inngrep i naturen de siste hundreårene redusert naturens evne til å tilpasse seg disse endringene. Industriell vekst og en økende befolkning har ført til økt forbruk av mat, råvarer, energi og infrastruktur, noe som har resultert i ødeleggelse og oppdeling av naturlige leveområder.
Tap av naturlige leveområder
Han opplyser i kronikken at 12 prosent av det som ansees som villmark i Norge, ligger under 12 prosent av landområdene mer enn fem kilometer unna store tekniske inngrep. I Sør-Norge er tallet under fem prosent. Dette har gjort det vanskeligere for ville arter å tilpasse seg klimaendringer ved å flytte seg til bedre leveområder.
Klimatiltak og deres effekt på naturen
Gjennom Naturavtalen har Norge forpliktet seg til at klimatiltak ikke skal gå på bekostning av naturen, og at mengden naturområder skal økes. Imidlertid kan klimatiltak som fører til nedbygging og oppdeling av naturområder virke mot sin hensikt og forsterke de negative effektene av klimaendringer på naturen og samfunnet.
Må ses i sammenheng
Det er viktig at klima- og naturtiltak sees i sammenheng, mener han, og viser til at vi må utvikle løsninger som gagner både natur, miljø og mennesker. Dette innebærer ofte å la naturområder stå i fred og å restaurere natur for å skape større sammenhengende leveområder og muligheter til forflytning.