Klima- og miljødepartementet har satt i gang et prosjekt for å kartlegge Norges naturskoger, et tiltak som skal styrke naturvernet og kunnskapsbasert forvaltning.
Klima- og miljødepartementet har tatt et historisk skritt for å bevare norsk natur ved å be Miljødirektoratet om å lage et offentlig tilgjengelig kart over landets naturskog.
Dette kartet, som skal være ferdigstilt innen utgangen av året, vil gi en samlet oversikt over skogområder som ikke har vært utsatt for flatehogst siden omtrent 1940.
Etter et opprop fra 167 forskere, inkludert mange fremstående skogforskere, som oppfordret regjeringen til å registrere og kartfeste de siste naturskogene innen 2025, har klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen nå tatt grep.
Kartet vil bli en viktig ressurs for å beskytte truede arter, da den gamle skogen er hjem for 1330 truede dyr, fugler, planter og insekter, hvorav 84 prosent er avhengige av gammel skog.
Et viktig skritt for naturvernet
Miljødirektoratets oppdrag er å etablere et kart som ikke bare vil være et verktøy for skogvernarbeidet, men også for å gi en bedre forståelse av hvor disse verdifulle skogområdene befinner seg. Kartet vil bli utarbeidet ved hjelp av satellittbilder, laserskanning og eksisterende data fra ulike kilder.
Presisjon og videre arbeid
I tillegg til å etablere kartet, har departementet bedt Miljødirektoratet om å klargjøre hvilket presisjonsnivå kartet vil ha og gi anbefalinger for hvordan arbeidet med kartet kan fortsette. Dette vil sikre at forvaltningen av naturskogområdene er kunnskapsbasert og at man tar vare på naturen samtidig som man legger til rette for bærekraftig ressursutnyttelse.
Statsråd Bjelland Eriksen understreker viktigheten av å ha detaljert kunnskap om naturverdiene for å kunne forvalte dem riktig. Med dette nye kartet tar Norge et stort skritt mot en mer bærekraftig fremtid.