Onsdag ettermiddag samles Naturvernforbundets landsstyre for å ta stilling til om de skal anke dommen fra Oslo tingrett i saken om gruvedumping i Førdefjorden.

Dommen, som ble avsagt 10. januar i år, gikk ikke i miljøorganisasjonenes favør, og de står nå overfor et viktig valg om veien videre.

– Det er nå opp til tillitsvalgte i landsstyret vårt å avgjøre om vi skal ta denne saken videre i domstolene. Her er det organisasjonsdemokratiet som bestemmer, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Sommeren 2022 tok Naturvernforbundet og Natur og Ungdom det drastiske steget å saksøke staten for å ha gitt tillatelse til dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Etter en lang rettsprosess, ble de møtt med nederlag i Oslo tingrett, og dømt til å dekke statens saksomkostninger på hele 1,4 millioner kroner.

Økonomisk risiko ved anke

Gulowsen påpeker at det er sterke argumenter for å anke dommen, men erkjenner samtidig at kostnadene ved en slik prosess er formidable. Å føre saken videre innebærer en betydelig økonomisk risiko for organisasjonene, spesielt med tanke på muligheten for et nytt tap.

Juridisk grunnlag og miljøkonsekvenser

Miljøorganisasjonene mener at dommen fra Oslo tingrett hviler på en misforståelse av EUs vanndirektiv og at de høye rettskostnadene strider mot Århuskonvensjonen, som sikrer offentlighetens rett til å prøve miljøsaker til en overkommelig pris. De peker også på at det finnes bedre alternativer til gruvedriften som ikke er tilstrekkelig utredet eller vurdert.

Medlemsvekst og offentlig engasjement

Til tross for rettsnederlaget har Naturvernforbundet opplevd en eksplosiv økning i medlemstallene, med 2398 nye medlemmer siden dommen falt. Dette er en historisk vekst for organisasjonen, som nå har over 39.500 medlemmer.

Landsstyremøte

Landsstyremøtet starter klokken 16.00 onsdag. En avgjørelse er ventet rundt klokken 18.00.