NINA-forsker har en teori om at en ulv fikk villreinen til å rømme fra et område til et annet.
Seniorforskeren Brage Bremset Hansen har i en henvendelse til Miljødirektoratet bedt om å få tilgang på GPS-data fra en ulv som oppholdt seg i Finnsjøfjellet i Innlandet. Nærmere bestemt i Nord-Fron kommune.
Fjellet er en del av Jotunheimen nasjonalpark, som er kjent for sine spektakulære fjellandskap og naturskjønnhet. Finnsjøfjellet er et populært turmål for fotturister og friluftsentusiaster som ønsker å oppleve den norske fjellheimen. Men det er altså også en stamme av villrein i området.
I forbindelse med en ny studie som pågår hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) kan opplysningene avdekke hvordan ulvens tilstedeværelse i Rondane-området påvirker villreinens adferd. Seniorforsker Brage Bremset Hansen har bedt Miljødirektoratet om tilgang til GPS-data for en ulv som ble observert i området denne vinteren. Han mener at det vil ha stor nytte for forskningen å kunne knytte reinens bevegelser til data fra den aktuelle ulven.
– Vi vet at de fleste (om ikke alle) rein i den mer eller mindre isolerte delbestanden på Finnsjøfjellet trakk til Sølenkletten villreinområde på et tidspunkt som sammenfaller med ulvens tilstedeværelse i området Finnsjøfjellet. For å sannsynliggjøre eventuelle årsaksforhold, kan og bør det gjøres grundige romlige og statistiske analyser som knytter de aktuelle GPS-dataene sammen. Slik innsikt vil gi ny kunnskap om både villreinspesifikke problemstillinger og viktige interaksjoner i det norske fjelløkosystemet. Resultatene vil kunne gjøres tilgjengelig for både lokal og nasjonal forvaltning, argumenterer forskeren med for å få tilgang til GPS-dataene.