For aller første gang får fjellrevene på Sæterfjellet vaksine mot fire farlige sykdommer.
Målet er å redde den sterkt truede arten fra dødelige utbrudd – og sikre valpenes overlevelse gjennom den kritiske første tiden.
Slik skal vaksinen redde fjellreven
Veterinærer og forskere ved avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal tar nå i bruk en historisk metode for å beskytte fjellreven. For første gang i Norge – og trolig i verden – blir både valper og voksne dyr vaksinert mot fire alvorlige sykdommer: valpesyke, parvovirus, leverbetennelse og parainfluensa.
– Vi er temmelig sikre på at vaksinen virker på fjellrev, siden den fungerer på hunder. Uansett starter vi med noen få rever, for å forsikre oss om at de tåler vaksinen godt, sier veterinær Marianne Waldum Furnes i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Bakgrunnen for tiltaket er dramatisk. Sist sommer døde fire fjellrevvalper av smittsom leverbetennelse, til tross for rask behandling. Blodprøver viste også at parvovirus hadde spredd seg til flere av hegnene. Dette kan ha ført til at et av avlsparene kun fikk to valper i fjor.
– Det kan kanskje forklare hvorfor ett av avlsparene kun fikk to valper i kullet i fjor. Ved å vaksinere avlsparene og valpene gir vi dem bedre muligheter til å overleve, også hvis de skulle bli utsatt for smitte i løpet av hele den sårbare valpefasen, sier seniorforsker Craig Jackson i NINA.
Gir fjellreven et forsprang før de slippes fri
Avlsstasjonen på Sæterfjellet spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å bevare fjellreven i Norge. Hegnene er store og gir dyrene mulighet til å tilpasse seg før de slippes fri syv til åtte måneder etter fødselen. Likevel er det umulig å skjerme dem fullstendig fra smitte når de møter naturen og andre dyr, som rødrev.
Vaksinen gir derfor fjellrevene en viktig immunitet også etter at de er satt ut i det fri. NINA har tidligere konkludert med at de fire sykdommene utgjør en betydelig risiko for fjellrevene i avlsstasjonen, og veterinærene har brukt mye tid på å finne trygge vaksiner som passer for arten.
Lav risiko for naturen rundt
– Når vi har ansvaret for dyr som holdes i hegn, plikter vi å gi dem best mulig forhold. Vi føler oss også trygge på at vaksinen utgjør en lav risiko for omgivelsene. Det har både Vitenskapskomiteen for mat og miljø og Bioteknologirådet uttalt. Vi vaksinerer jo også husdyr som beveger seg i naturen, sier Waldum Furnes.
Fjellreven er en av Norges mest truede arter, og vaksinasjonen kan bli avgjørende for å sikre overlevelse. Vaksinen gir dyrene et forsprang i kampen mot sykdommene – både i hegn og etter at de slippes ut.
– Det vil være positivt for overlevelsen for fjellreven totalt sett, sier Jackson.