Norge er et attraktivt marked for ulovlig innførsel av kjæledyr, ifølge Mattilsynet. Prisene på kjæledyr er høye, og betalingsviljen er stor, noe som gjør landet til et lukrativt mål for smuglere.
En EU-koordinert kontrollaksjon med navnet «Illegal trade of cats and dogs enforcement action», ble gjennomført i samarbeid med Mattilsynet, Tolletaten og Økokrim. Aksjonen, som startet i juli 2022 og ble avsluttet i sommer, hadde som mål å avdekke ulovlig innførsel av hunder og katter.
Beskyttelse av folke- og dyrehelsen»
Aksjonen hadde som mål å beskytte både folke- og dyrehelsen ved å oppdage regelbrudd, forfalskning av offisielle dokumenter og ulovlig kjæledyrhandel, ifølge Marit Forbord, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon grensekontroll og kriminalitet.
– Målet med aksjonen var å beskytte både folke- og dyrehelsen ved å oppdage regelbrudd, forfalskning av offisielle dokumenter og å avdekke ulovlig kjæledyrhandel, sier Marit Forbord.
Organisert smugling
Resultatene fra EU-kommisjonens aksjon viser et betydelig omfang av organisert smugling og omsetning av hunder og katter med falske dokumenter til og innen EU/EØS. Det ble blant annet avslørt flere kriminelle nettverk, som sto bak ulovlig innførsel av 27.000 hunder og katter fra Russland og Hviterussland til EU/EØS i løpet av fire år.
Manglet rebiesvaksine
Under aksjonen ble 3.978 kjæledyr kontrollert på grensekontrollstasjonen på Oslo lufthavn Gardermoen. Det ble avdekket seks hunder og en kattunge med mangelfulle eller forfalskede dokumenter. To av hundene ble avlivet, tre ble returnert til opprinnelseslandet. En ble plassert på karantenestasjon og vaksinert før frigivelse til eier. Kattungen ble også returnert, den hadde forfalsket dokumentasjon og manglet rabiesvaksine.
Ikke kjøp disse
Mattilsynet oppfordrer alle som vil ha hund eller katt om å tenke seg godt om på forhånd. Kjøp dyret hos en oppdretter som setter dyrets helse og velferd først, og insister på å besøke oppdretteren hjemme. Be om også å få se dyrets mor. De fleste innsmuglede dyr selges gjennom mellommenn, og vil dermed være tatt fra mora, ofte for tidlig.
Mattsilsynet advarer mot å overta ´dyret på møtesteder som parkeringsplasser og bensinstasjoner.
– Hold deg unna nettsider hvor man kan legge et dyr i «handlekurven». Ingen seriøse oppdrettere selger dyr uten å vite noe om kjøperen, sier Marit Forbord.
Vil stanse etterspørselen
– Det viktigste tiltaket mot ulovlig innførsel er at etterspørselen stanser. Smuglingen opphører kun dersom ingen kjøper hundene eller kattene, sier seksjonssjef Marit Forbord i Mattilsynet.