Rovviltnemnda i region 3, Oppland, har tatt et markant skritt i rovviltforvaltningen ved å anmode om endringer i kvotejakten på gaupe.
Det går fram av en henvendelse fra Rovviltnemnda i Oppland (region 3) til Klima- og miljødepartementet. Der går det fram av nemnda endrer sin strategi for å beskytte gaupefamilier mot skyting under gaupejakta.
Nytt vilkår
Ifølge leder for rovviltnemnda, Aud Hove (Sp), ønsker nå å innføre et vilkår om at familiegrupper av gaupe i beiteprioriterte områder skal være fredet frem til 28. februar. Dette er en betydelig endring fra tidligere praksis, hvor familiegrupper kunne jaktes på fra jaktstart 1. februar.
– Nemnda sender denne anmodningen med bakgrunn i de opplysninger som foreligger om gaupebestanden i region så langt i vinterens registreringsarbeid og med bakgrunn i det ønsker å legge føre-var prinsippet til grunn, skriver nemndlederen i en henvendelse til Klima- og miljødepartementet.
Grundig vurdering
Endringen kommer altså etter en grundig vurdering av informasjon om gaupebestanden i regionen så langt i vinterens registreringsarbeid. Rovviltnemnda legger føre-var-prinsippet til grunn for sin beslutning, noe som innebærer en forsiktig tilnærming til forvaltningen av gaupebestanden, og som Fauna.no har fått innsyn i.
Dette prinsippet er spesielt relevant gitt den usikkerhet som ofte er knyttet til bestandsestimater av ville dyr. Tilnærmingen fra rovviltnemnda er helt nytt og kan sees i sammenheng med Artsdatabankens kategorisering av gaupe som sterkt truet i Norge.
Ikke overskudd
Fauna.no sin kommentar til nyheten er at bestanden er beregnet til å bestå av mellom 351 og 491 gauper, basert på 71,5 familiegrupper. Disse tallene var status før kvotejakten i 2022, og det er vanskelig å se hvordan det kan være snakk om et høstingsverdig overskudd av arten.
Omveltningen i rovviltnemnda er at det er verdt å merke seg en betydelig nedgang i antall tilfeller med påvist gaupeskade etter 2013, og skadeomfanget i regionen er begrenset. Dette underbygger nemndas beslutning om å være mer restriktiv med hensyn til jakt på gaupefamilier.
Rovviltnemndas beslutning er et eksempel på hvordan forvaltningen av truede arter kan tilpasses ny kunnskap og endrede forhold. Det viser også en vilje til å balansere ulike interesser i samfunnet, som bevaring av biologisk mangfold og behovet for å beskytte husdyr mot rovdyrskader.