Organisasjoen NOAH reagerer sterkt på at Småkvalfangarlaget fremstiller det som om hvaler er et «problem» for havet, når havet tvert imot trenger flere levende hvaler for å motvirke klima- og naturkrise.

Småkvalfangerlagets leder har nylig uttalt: «Hval spiser 25 millioner tonn fisk i året. Tallet vil øke hvis vi ikke gjør noe. Hele næringa må samarbeide, for alle blir berørte av at hvalbestanden bare blir større og større», viser NOAH til, og mener disse uttalelsene er stikk i strid med forskning, og uttrykk for et utdatert natursyn:

– Påstanden om at «hvalene spiser opp fisken» er en gammel myte som må legges bort. Tvert imot viser forskning at hvalene spiller en viktig rolle for å øke naturmangfoldet i det marine økosystemet, og at sjøpattedyr, spesielt hvaler, kan bidra til mer fisk i områdene de lever i på grunn av deres tilførsel av viktig næring i havoverflaten, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.

Hun viser til at nye anslag at at det finnes omtrent 150 000 vågehvaler i norske farvann, og hvalfangerne hevder at dette handler om bestandsøkning. NOAH mener at det motsatte er tilfelle, og viser til at forskerne er tydelige på at økningen ikke gjenspeiler en reell økning i bestanden, men heller at flere hvaler svømmer lenger nord enn før, antakelig på grunn av klimaendringer. Tvert imot er de fleste hvalarter kraftig desimert sammenlignet med naturlige populasjonsnivåer, hevder NOAH.

– Man vet at hvalene er presset av ulike former for menneskelig aktivitet – klimaendringer, forurensing, bifangst – og for vågehvalen; aktiv fangst. Samtidig forteller ny forskning oss at nettopp hvalene på grunn av sine lange vandringer og dype dykk, har en spesiell rolle for å refordele næringsstoffer i havet – som øker havets evne til å motvirke klimaendringene, sier Martinsen.

Hun viser til en studie sammenlignet klimaeffekten av én hval med tusen trær.

– Det er på tide at Norge gjør som resten av verden, og anerkjenner den viktige rollen levende hvaler har for havet og klimaet, og slutter å fange hval. Man må uansett slutte å bruke feilaktige og utdaterte forestillinger i diskusjonen om fangst, sier Siri Martinsen i NOAH.