Dødeligheten blant laksesmolt fra Hardanger og Sogn har nådd en skremmende høyde på over 30 prosent, ifølge den årlige lakselusovervåkingen.

Beregningene av dødeligheten er basert på antall lus på vill, utvandrende laks fra Hardanger og Sogn. Disse resultatene er hentet fra trålundersøkelser. I tillegg viser undersøkelsene at sjøørret fanget i ruser generelt har enda mer lus enn laksesmolt fanget i trål.

– Grovt sett har vi vurdert at det er høy lakselusrelatert dødelighet på sjøørret i alle produksjonsområdene fra Rogaland til og med Trøndelag (PO7), sier Ørjan Karlsen, leder for Havforskningsinstituttets satsning på lakselusforskning.

Flere fjorder rammet

Høy lakselusrelatert dødelighet betyr at det er beregnet at over 30 prosent av den utvandrende ungfisken dør som følge av lakselus. Dette gjelder også for flere andre fjorder, inkludert Boknafjorden, Nordfjord og Romsdalsfjorden, hvor dødeligheten på utvandrende postsmolt estimeres til å ligge på mellom 10 og 30 prosent.

Ingen forbedring til tross for tiltak

Til tross for en rekke tiltak fra næring og myndigheter, ser vi foreløpig ingen tydelig forbedring, sier Karlsen. Dette er spesielt bekymringsfullt for villaks, som er spesielt utsatt for lakselus om våren/tidlig sommer når de unge fiskene (laksesmolt) skal svømme fra elvene der de har tilbragt de første årene av livet og ut i oppvekstområdene i havet, melder Havforskningsinstituttet.

Lever blant lusene

I motsetning til laks, oppholder sjøørret seg i fjord- og kystområdene hele sommeren. Dette gjør den enda mer utsatt for lakselus enn villaksen som «bare» svømmer gjennom lusebeltet.

– Mengden lus som vi har sett i år, betyr dessverre at dette sannsynligvis går hardt utover sjøørreten. Dette ser ut til å gjelde de aller fleste av de undersøkte områdene på Vestlandet og Midt-Norge, sier Karlsen.

Om overvåkingen

Overvåkingen av lakselus på vill laksefisk gjennomføres av Havforskningsinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet og Nærings- og fiskeridepartementet.