back to top

Krykkjehotell i Vesterålen får grønt lys

- Advertisement -

Nyksund Bedriftsnettverk har fått økonomisk støtte til å utvikle et krykkjehotell, et tiltak som kan få betydning for den truede sjøfuglarten.

Nettverket har mottatt et tilskudd på inntil 75.000 kroner fra statsforvalteren for å utvikle et såkalt krykkjehotell. Dette innovative prosjektet har som mål å støtte bevaringen av krykkja, en sjøfuglart som har vist en nedgang i bestanden og som nå søker tilflukt i bebygde områder.

Krykkene kommer fra Anda fyr

I søknaden til statsforvalteren har Nyksund Bedriftsnettverk påpekt en økende trend hvor krykkjene fra Anda flytter inn mot bebyggelsen. Spesielt i Nyksund har det vært en markant økning i antall hekkende par, med 120 aktive reir registrert sommeren 2023. Dette viser et klart behov for å finne løsninger som balanserer behovene til både fuglene og lokalsamfunnet.

– Især i Nyksund har det de siste årene vært en sterk økning i antall hekkende par, og sommeren 2023 var det 120 aktive krykkjereir i Nyksund, understreker nettverket ifølge VOL.

Samarbeid for sameksistens

Statsforvalteren ser positivt på prosjektet og dets potensial for å fremme sameksistens mellom krykkjene og innbyggerne i Nyksund. Prosjektet vil utforske muligheter for å bygge hekkeinstallasjoner som er tilpasset krykkjenes behov, samtidig som det tas hensyn til menneskelig aktivitet.

Vitenskapelig overvåkning

For å sikre at tiltakene har ønsket effekt, vil prosjektet bli nøye overvåket i samarbeid med forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA). Dette vil inkludere dokumentasjon av produksjon og bestandsstørrelse for krykkjene i Nyksund, som vil bli sammenlignet med situasjonen på Anda.

– Effekten av eventuelle tiltak vil bli overvåket i samarbeid med forskere fra Norsk institutt for naturforskning, NINA. Produksjon og bestandsstørrelse til krykkjene i Nyksund vil bli dokumentert, slik at det kan sammenlignes med tilsvarende på Anda, understrekes det i søknaden.

Fremtidens fuglebeskyttelse

Statsforvalterens støtte til krykkjehotellet er et viktig skritt mot å konkret bidra til reetablering, produksjon og overlevelse for krykkjene, som står på den norske rødlisten over sårbare og truede arter.. Dette prosjektet kan vise seg å være en modell for fremtidig fuglebeskyttelse og sameksistens mellom mennesker og natur. Lignende tiltak er gjennomført andre steder i landet, som i Tromsø.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Skjøt feil bjørn etter angrep i Jarfjord

Statens naturoppsyn har skutt feil bjørn i Finnmark.

Rovviltets Røst: – Uklart grunnlag og farlig presedens

«Vedtaket er forhastet, dårlig begrunnet og setter en farlig presedens for forvaltningen.»

Bjørnen i Jarfjord skal skytes etter angrep

Miljødirektoratet har besluttet at bjørnen som mandag kveld angrep og bet en mann i Jarfjord, skal skytes.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!