Er det tillatt eller er det ikke det? Det er spørsmålet NOAH – for dyrs rettigheter, har stilt Miljødirektoratet. Og nå har organisasjonen fått svar.
I en nylig utveksling av e-poster mellom NOAH – for dyrs rettigheter og Miljødirektoratet, har spørsmålet om bruk av helikopter under ekstraordinær skadefelling av en ulv i region 6 Midt-Norge kommet til overflaten. NOAH, representert ved juridisk fagansvarlig Katrin Vels, har bedt om innsyn i vedtak som tillater bruk av helikopter for dette formålet, ettersom de mener at slik bruk ikke er nevnt i den opprinnelige beslutningen fra 1. februar 2024.
Bakgrunn for forespørselen
NOAHs forespørsel kommer etter en beslutning fra Miljødirektoratet om ekstraordinært uttak av en ulv i rovviltregion 6, hvor det ble satt vilkår om at Statens naturoppsyn (SNO) er ansvarlig for å gjennomføre fellingsforsøket i tråd med instruksen for det statlige fellingslaget. Instruksen åpner for bruk av helikopter, men NOAH stiller spørsmål ved om dette er i tråd med rovviltforskriftens og Bernkonvensjonens regler.
Miljødirektoratets respons
I respons til NOAHs henvendelse, bekrefter Kjell Vidar Seljevoll, seniorrådgiver i viltseksjonen ved Miljødirektoratet, at helikopter kan benyttes ved fellingen, i henhold til instruksen for det statlige fellingslaget. Dette reiser spørsmål om forholdsmessighet og om nødvendige avveininger har blitt gjort i tråd med forvaltningsrettslige regler.
Debatt om jaktmetoder
Bruken av helikopter i skadefelling av ulv er et kontroversielt tema som berører både dyrevelferd og effektiviteten av skadefellingsforsøk. Mens noen ser på helikopter som et nødvendig verktøy for å effektivt lokalisere og felle rovdyr i vanskelig terreng, hever andre bekymringer om dyrevelferd og den etiske siden av slike jaktmetoder.
Videre utvikling
Saken mellom NOAH og Miljødirektoratet kaster lys over viktige spørsmål knyttet til forvaltningen av rovvilt og bruk av moderne teknologi i jakt. Det gjenstår å se hvordan debatten vil utvikle seg og hvilke konsekvenser dette vil ha for fremtidige beslutninger om skadefelling av rovvilt i Norge.
Vi kan legge til at det i Lov om Motorferdsel paragraf fire står følgende: «Departementet kan ved forskrift gi også andre tillatelser til motorferdsel». Jakt med helikopter er ikke nevnt i forskriften, som vi gjengir under, men seniorrådgiver Kjell Vidar Seljevoll ved viltseksjonen i Miljødirektoratet opplyser til NOAH følgende: «Helikopter kan benyttes ved fellingen etter beslutningen jf. pkt. 3.1 og 3.2. i instruksen.»
Dette er instruksen som ifølge Miljødirektoratet gir statlige fellingslag tillatelse til bruk av helikopter «ved uttak av vilt»:
«INSTRUKS
for det statlige fellingslaget ved uttak av vilt (versjon 2)
Fastsatt av Klima- og miljødepartementet (KLD) i medhold av lov 21. juni 1996 nr. 38 om statlig naturoppsyn (naturoppsynsloven) § 2 fjerde ledd og § 5.
1. Organisasjon
1.1 Departementet har opprettet et statlig fellingslag for å ivareta statens ansvar for uttak av vilt som beskrevet i punkt 2.
1.2 Det statlige fellingslaget er organisert som en integrert del av Statens naturoppsyn (SNO) i Miljødirektoratet.
1.3 Det statlige fellingslaget skal så langt det er hensiktsmessig søke samarbeid med kommunale/lokale fellingslag.
1.4 SNO kan utpeke leder for det enkelte uttaket, og bemyndige andre til å delta i arbeidet. Bemyndigelsen skal være skriftlig, og skal medbringes under oppdraget.
2. Oppgaver
Det statlige fellingslaget skal:
2.1 Lede og gjennomføre uttak når Miljødirektoratet av eget tiltak beslutter, eller etter søknad treffer vedtak om uttak av vilt med hjemmel i naturmangfoldloven § 18, og vedtar at det statlige fellingslaget tar ansvaret for fellingen.
2.2 Så langt som mulig bistå kommunale/lokale fellingslag med kompetanse og praktisk innsats under gjennomføring av uttak med hjemmel i naturmangfoldloven § 18, når den som har fått tillatelsen anmoder om dette.
2.3 Så langt som mulig bistå politiet med praktisk innsats under gjennomføring av uttak med hjemmel i politiloven § 2, når politiet anmoder om dette.
2.4 Forestå kompetanseoppbygging og opplæringstiltak rettet mot kommunale/lokale fellingslag og jegere.
3. Metoder i fellingsarbeidet
3.1 Det statlige fellingslaget kan, uten hensyn til de regler som ellers gjelder, jf. viltloven § 35, velge den etter forholdene mest hensiktsmessige metode i arbeidet med uttak av dyr innenfor de rammer Bern-konvensjonen setter.
3.2 Uttak etter denne instruks er å anse som en del av det statlige naturoppsynets oppgaver i henhold til naturoppsynsloven. Motorisert ferdsel i forbindelse med uttak av dyr er således tillatt med hjemmel i naturoppsynsloven § 3 første ledd og motorferdselloven § 4 første ledd bokstav a, jf. samme lovs § 8.
3.3 Det statlige fellingslaget skal opparbeide kompetanse innenfor aktuelle metoder for uttak av dyr, og utvikle mest mulig effektive, sikre og dyrevelferdsmessige forsvarlige metoder.»