Miljødirektoratet oppfordrer lokale elveeierlag til å innføre egne tiltak for å redusere fangsten av laks. Dette kan være avgjørende for å sikre fremtidige laksebestander.
Miljødirektoratet forbereder seg på å gjennomføre en ny vurdering av laksefisket i elv og sjø. Den årlige midtveisevalueringen av laksefisket starter 5. juli, og konklusjonene om det videre fisket i sommer vil være klare rundt 9. juli. Evalueringen vil inkludere laksefiske både i de 33 elvene og sjøområdene som Miljødirektoratet stengte 23. juni, samt elver og sjøområder i Nordland, Troms og Finnmark.
Vurderingen vil i stor grad basere seg på tilgjengelig informasjon om foreløpig innsig av laks fra sjøen og opp i elvene. Dette inkluderer blant annet fangstrapportering fra åpne vassdrag, overvåkningsnøter og kameraovervåkning.
Elvene som ble stengt 23. juni var elver som normalt har en vesentlig andel storlaks, og som hadde oppnådd mindre enn 200 prosent av gytebestandsmålet i 2023.
Inngripende tiltak
Hvis innsiget av laks til elvene fortsatt ser ut til å være kritisk lavt 5. juli, må Miljødirektoratet vurdere å innføre mer inngripende tiltak. Dette kan både gjelde store elver, og i mindre elver i hele eller deler av landet. Som Miljødirektoratet også opplyste om i pressemelding 21. juni, kan lokale elveeierlag muligens unngå dette ved å innføre egne tiltak som reduserer fangsten av laks tilstrekkelig. Miljødirektoratet oppfordrer derfor lokal forvaltning på nytt om å vurdere situasjonen i sitt vassdrag, og innføre nødvendige begrensninger i laksefisket.
Viktig ansvar
Lokal forvaltning har et viktig ansvar for at gytebestandsmålet blir oppnådd. Det vil si at det er nok laks igjen til gyting til høsten. Hvis målet for en bestand ikke nås, må Miljødirektoratet vurdere å redusere fisket ved å korte ned fisketid eller ikke åpne for fiske også på lengre sikt.
– Vi må alle bidra til å sikre at laksen har gode gyteforhold til høsten, sier Jarl Koksvik fra Miljødirektoratet. – Dette krever innsats fra både lokale elveeierlag og fiskere.
– Det er viktig at vi handler nå for å sikre fremtidige laksebestander, understreker Koksvik.
Laksefiske er en viktig del av norsk kultur og økonomi, og det er avgjørende at vi tar nødvendige grep for å bevare denne ressursen for fremtidige generasjoner.