back to top

– Erstattes 22,4 rein for hver gaupe

- Advertisement -

Aktivt Rovdyrvern (ARV) har sendt en bekymringsmelding til Miljødirektoratet, Klima- og miljødepartementet, og Statsforvalteren i Trøndelag, der de ber om reversering av to vedtak om tilleggskvoter for betinget skadefelling av gaupe i Trøndelag.

Organisasjonen peker på en gjentatt økning i kvoten for skadefelling av gaupe i februar og mars, og uttrykker bekymring for gaupens bestand og velferd.

ARV argumenterer med at det i 2023 ble det dokumentert 71,5 familiegrupper av gauper i Norge, noe over det nasjonale bestandsmålet på 65 familiegrupper. Samtidig ble det registrert 63 døde gauper i jaktåret 2022/2023, med en fordeling mellom kvotejakt, skadefelling, og andre årsaker. ARV påpeker en skjevhet i erstatningsordningen for rovviltskader på tamrein og sau, der for hver rein påvist tatt av gaupe, erstattes 22,4 rein.

«for hver rein som er påvist tatt
av gaupe erstattes 22,4 rein.»

– ARV ser her at for hver rein som er påvist tatt av gaupe erstattes 22,4 rein. Det må sies å være god butikk for reindriftseierne. Det tilsvarende tallet for sau er 19. God uttelling også for sauenæringa. I region 6 Trøndelag ble det dokumentert 13 familiegrupper i 2023, med et gjennomsnitt på 15 familiegrupper de tre siste årene. Skadesituasjonen og erstatninger for rovviltskader viser en markant økning i antall rein påvist tatt av gaupe, skriver ARV til Miljødirektoratet.

Kritikk mot skadefelling

ARV kritiserer Miljødirektoratets vedtak om tilleggskvoter for betinget skadefelling, og hevder at dette foregår i gaupas parrings- og yngletid, noe som anses som uforsvarlig forvaltning. De peker også på at vedtakene bryter med Bernkonvensjonen og rovviltforskriften om unntaksvilkår for skadefelling.

– Vi oppe i totalt fem gauper som kan skytes på betinget skadefellingskvote i Trønadelag, i tillegg til at det pågår kvotejakt i samme tidsrom. Dette foregår i gaupas parrings- og yngletid og må derfor sies å være en uforsvarlig forvaltning i flere perspektiver.

ARV uttrykker også bekymring for at gjentatte utvidelser av skadefellingskvoter truer bestandens overlevelse, og ber Miljødirektoratet om å stanse de pågående skadefellingsforsøkene.

Oppfordring til handling

Aktivt Rovdyrvern oppfordrer Miljødirektoratet og Klima- og miljøministeren til å revurdere skadefellingskvotene og ta hensyn til den faktiske bestanden av gaupe i regionen. De understreker viktigheten av å verne og styrke bestander av fredet, sterkt truet gaupe, og peker på nødvendigheten av oppdatert kunnskap før nye skadefellingskvoter vedtas.

På eller under bestandsmål

Organisasjonen mener mer generelt at Rovviltnemndene ikke har vedtakskompetanse i spørssmålet om fastsettelse av kvoter til kvotejakt, og begrunner det med at gauper ikke har en jaktbar status.

– Statsforvalterne er imidlertid blitt delegert myndigheten å effektuere skadefellingsvedtak, men Rovviltnemndene i region 5,7 og 8 har ikke vedtakskompetanse når den regionale bestanden befinner seg under eller på målet.

ARV mener at bestanden skal ligge over det regionale bestandsmålet for at nemndene skal ha vedtakskompetanse.

– Dette har imidlertid Miljødirektoratet valgt å tolke nokså eiendommelig, da Seksjonssjef Rovvilt ved KLD, Torbjørn Lange, hevder at Rovviltnemndene kan gis kompetanse når bestanden ligger målet. Dette er åpenbar feil lovanvendelse, jf Rovviltforskriften §§ 7, hvor det klart fremgår at nemndenes vedtaksmyndighet gjelder når bestanden ligger over målet, påpeker ARV.

Bekymringsmeldingen fra ARV til Miljødirektoratet er signert av Ida Skjerden, Hege O’Wiidt og Jim Schelander.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Håper på vendepunkt i kampen om gruveavfall

Etter støtte fra EFTA-domstolen kan det bli et vendepunkt i en av Norges mest langvarige miljøstrider.

Helikopter og motorsag mot fremmede sorter

Fremmede sorter utgjør en alvorlig trussel mot norsk natur. Nå setter staten inn både helikopter og motorsag for å stoppe dem.

Norge får for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten

Norge lanserer for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!