Nok en ulv som kan være genetisk viktig har kommet til landet. Noen vil skyte, andre vil vente.
Denne gangen er det snakk om en ulv som har kommet til Pasvik i Finnmark, og som nå skaper rabalder mellom Aktivt Rovdyrvern (ARV) og Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
Statsforvalteren i Troms og Finnmark har gitt tillatelse til skadefelling av en ulv i Pasvik. Ulven har vært observert flere ganger siden nyttår, og har forårsaket betydelig skade på vinterbeiteområdet.
Undersøkte kadavere
Seks kadavere ble meldt inn til undersøkelse lørdag 6. januar, og fem ble undersøkt mandag 8. januar. Alle var enten dokumentert eller antatt å være drept av den aktuelle ulven.
Ulvens genetiske status
Statsforvalteren har foreløpig ingen opplysninger om ulvens genetiske status, men det antas at det kan være et individ som har vandret inn fra Finland eller Russland. Det er ikke funnet ekskrementer eller annet materiale som kan avdekke ulvens genetiske status. Statsforvalteren mener at skadepotensialet er så stort at det ikke kan ventes med å iverksette en skadefelling til individets genetiske status er avdekket.
Aktivt Rovdyrvern klager
Aktivt Rovdyrvern (ARV) har klaget på vedtaket og krever at fellingsforsøket stanses umiddelbart inntil ulvens genetiske status er identifisert. ARV mener at det er svært kritikkverdig at statsforvalteren ikke har avventet avklaring av ulvens DNA før de gir tillatelse til skadefelling.
– ARV anmoder om at fellingsforsøket stanses umiddelbart inntil genetisk status hos denne ulven er identifisert. Det antas at det dreier seg om en genetisk viktig ulv fra Finland eller Russland. ARV minner om at vi må ha inn en finskrussisk immigrant minimum hvert 5. år, som formerer seg, for at bestanden skal ha noen sjanse til å overleve og styrkes genetisk mot innavl.
Det skriver Ida Skjerden og Jim Schelander i ARV i klagen.
– Det er svært kritikkverdig at statsforvalteren ikke har avventet avklaring av ulvens DNA før de gir tillater skadefelling. Vår delbestand er svært isolert og må få innvandrere fra øst.
De viser til tall som skal si at 14 av 16 genetiske viktige ulver er skutt siden 2016.
– Dermed er ikke kriteriet for å holde bestanden på et så lavt og kritisk nivå oppfylt, herunder med jevnlig tilførsel av ny genetikk. Det er maktpåliggende at denne ulven ivaretas og får leve.
ARV har begjært oppsettende virkning i saksbehandlingstiden og at vedtaket ugyldiggjøres. Dette aksepterer ikke Statsforvalteren i Troms og Finnmark, som vurderer saken som en pågående skadesituasjon.
Rovviltforvalter Rasmus Kristoffer Høyning hos Statsforvalteren opplyser til Miljødirektoratet at målsettingen med skadefellingstillatelsen i Pasvik ikke er forenlig med oppsettende virkning.
– Statsforvalteren gir ikke vedtaket oppsettende virkning. Spørsmålet om oppsettende virkning oversendes Miljødirektoratet for endelig avgjørelse, opplyser han.