Bestanden av torsk sliter med å komme tilbake etter totalkollaps.
Ny forskning viser at torsken i Østersjøen hvert år blir mindre og svakere. Klimaendringer, overgjødsling og oksygenmangel kan være årsaker til den nesten totale kollapsen.
Torsken vokser ikke: Forskerne er bekymret
Siden starten av 2000-tallet har torsken i Østersjøen hatt en dramatisk nedgang i både størrelse og helse. Fisken når kjønnsmoden allerede ved 20 centimeter, mot tidligere 60 centimeter for 100 år siden. Dette har ført til at bestanden nå er svært sårbar, og forskere ser ingen tegn til bedring.
– Torsken i Østersjøen vokser ekstremt dårlig og dør tidlig, sier Norbert Häubner, utredningsleder i Havs- og vannmyndigheten.
Forskningsprosjektet BalticCAT ved Stockholms universitet har grundig studert situasjonen og peker på flere faktorer som kan forklare kollapsen. Oksygenfattige vannlag og overgjødsling i Østersjøen er blant de viktigste årsakene, ifølge forskerne.
Ikke bare mangel på mat
Tidligere trodde man at mangel på føde var den viktigste årsaken til torskens dårlige vekst, men de nye funnene fra BalticCAT-prosjektet peker i en annen retning. Klimaendringer og overgjødsling ser ut til å spille en langt større rolle. Forskere har utviklet en ny modell for næringskjeden i Østersjøen, som skal brukes for å planlegge mer bærekraftige tiltak for å redde torsken.
– Prosjektet er en viktig brikke for å forstå samspillet mellom arter og deres miljø bedre, sier Häubner.
Krever forsiktighet i fiskeriforvaltningen
Samtidig som forskerne advarer mot raske endringer i Østersjøens økosystem, understreker de viktigheten av å ta større forsiktighetsmarginer når det kommer til fiskeriforvaltning.
– Det er avgjørende at vi følger med på miljøendringene over tid og justerer vår tilnærming til bruk av havet, sier Sofia Wikström, prosjektleder for BalticCAT.
BalticCAT-prosjektet har mottatt støtte fra Naturvårdsverket og Havs- og vannmyndigheten i Sverige, som begge har sterke interesser i å forstå og overvåke utviklingen i Østersjøens fiskebestander, ifølge Naturvårdsverket.