Ferske tall fra Opinion viser at over halvparten av norske velgere anser natur- og klimaspørsmål som avgjørende når de skal stemme ved høstens valg.
Samtidig er et stort flertall bekymret for nedbygging av natur, klimaendringer og overforbruk av naturressurser. – En klar marsjordre til politikerne, sier miljøorganisasjonene.
Nordmenn er opptatt av naturen og klimaet. Hele 70 prosent av befolkningen sier de er engasjert i natur- og klimaspørsmål, og for 53 prosent vil disse temaene være viktige når de skal stemme ved høstens valg. Dette kommer fram i en ny undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av seks miljøorganisasjoner.
Sterkt engasjement for naturen
Undersøkelsen, som er gjennomført på vegne av WWF Verdens naturfond, Den Norske Turistforening, Regnskogfondet, Sabima, Naturvernforbundet og Norsk Friluftsliv, viser at naturopplevelser står sterkt hos nordmenn. Hele 81 prosent av de spurte svarer at naturopplevelser er viktige for dem.
– Tallene er tydelige: For det store flertallet er naturopplevelser viktige og naturtapet en bekymring. Politikerne har folket i ryggen om de vil snu utviklingen, der vi bit for bit ødelegger naturen og friluftslivsområdene våre. Opplevelsene naturen gir oss er verdt å ta vare på, sier Tor Kåpvik, konstituert generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).

Bekymring for naturødeleggelser
Undersøkelsen viser også at nordmenn er bekymret for utviklingen. 71 prosent er bekymret for nedbygging av natur, 70 prosent for overforbruk av naturressurser, og 65 prosent for klimaendringer. Samtidig mener 77 prosent at Stortinget og regjeringen bør ta større ansvar for å hindre bit for bit-nedbyggingen av natur.
– Det er tydelig at folk ser at naturkrisa er reell også her i Norge. Undersøkelsen viser at det er sterk støtte til å gjøre mer for å redde naturen vår. Nå må politikerne gjøre kunnskap om til handling. Vi trenger å innføre et forbud mot bygging i myr og stanse flatehogst i den viktigste naturskogen! Vi må også komme i gang med å restaurere natur. Dette er effektive løsninger, som det haster å få på plass. Vi forventer at politikerne tar naturen og folk på alvor i høstens valgkamp, sier Einar Wilhelmsen, generalsekretær i Sabima.

Støtte til naturvern
Et overveldende flertall av de spurte støtter også konkrete tiltak for å bevare naturen. 81 prosent mener at Norge bør verne og bevare minst 30 prosent av natur på land, og 77 prosent mener det samme om havområdene. I tillegg støtter 72 prosent vern av gjenværende naturskog mot flatehogst.
– Undersøkelsen viser en klar og økende folkelig støtte til et mer bærekraftige skogbruk. Når 72 prosent av de spurte ønsker å verne gjenværende naturskog mot flatehogst, og andelen som støtter alternativer til flatehogst har økt signifikant siden 2022, understreker det behovet for en modernisering av skogpolitikken i tråd med både naturhensyn og samfunnets forventninger, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Globalt perspektiv
Nordmenn ser også verdien av internasjonalt samarbeid i møte med klima- og naturutfordringene. 8 av 10 mener at internasjonalt samarbeid er viktig for å løse natur- og klimakrisen, og 7 av 10 støtter Norges arbeid for å bevare verdens regnskoger.
– Vi kan ikke løse klimakrisen uten å redde regnskogen, og Naturundersøkelsen bekrefter det store engasjement for regnskogen hos det norske folk. Norge er et av verdens foregangsland på regnskogbevaring, og med folkets støtte i ryggen må den kommende regjeringen fortsette å gå foran i kampen, sier generalsekretær i Regnskogfondet, Tørris Jæger.

Viktig for valgkampen
Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond, mener undersøkelsen sender et tydelig signal til politikerne foran høstens valgkamp.
– Til tross for at verden preges av mye geopolitisk uro, er det ingen tvil om at natur og klima fortsatt er viktige valgsaker. De nye tallene fra Opinion bekrefter dette, og viser at politikerne må skjerpe sin natur- og klimapolitikk og løfte naturtap og klimakrisen i valgkampen, sier Andaur.

Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, understreker viktigheten av å sikre tilgang til natur for kommende generasjoner:
– Den norske friluftslivstradisjonen står sterkt, men den står og faller på at vi har tilgjengelig og variert natur å ferdes i. Hvis vi skal sikre barn og unge de samme mulighetene for naturopplevelser som vi selv har hatt, må politikerne prioritere natur langt høyere i tiden fremover, sier Lier.

Naturundersøkelsen 2025 er gjennomført av Opinion på vegne av seks organisasjoner, med svar fra 1005 personer over 15 år i et representativt befolkningsutvalg vektet på kjønn, alder og landsdel.