Naturviterne mener at Miljødirektoratets forslag mot nedbygging av myr bør følges opp i et solid lovforslag til Stortinget.
– Miljødirektoratets forslag om forbud mot nedbygging av myr er solid, og som som vesentlig vil bidra til å hindre klimagassutslipp og tap av natur, sier forbundsleder Morten Wedege.
Forbundsleder i Naturviterne, Morten Wedege, er positiv til forslaget om en oppdatering av naturmangfoldsloven.
– Gitt våre internasjonale forpliktelser etter naturavtalen og egne klimamål, ser jeg ikke hvordan Stortinget kan si nei til dette forslaget uten møte seg selv i døra, mener han.
– Det å punktere og bygge ned myrområder gir store klimagassutslipp. Det er rett og slett ikke noe vi kan fortsette med lenger, skal vi klare å få klimagassutslippene i balanse med opptaket i naturen, forklarer han.
Wedege er likevel opptatt av at en slik prioritering av enkeltyper natur i lovverket må skje med et helhetlig blikk på natur- og klimautfordringene:
– En lovendring som prioriterer en naturtype spesielt, må følges opp med en helhetlig gjennomgang av eksisterende planer i kommunene. Vi må unngå at bevaring av myrer skyver utbyggingsprosjekter til andre viktige naturområder. Den reelle utfordringen her er hvordan samfunnet bedre skal klare å økonomisere med arealer, som tross alt er en begrenset ressurs, forklarer Wedege.
Han viser til at det i dag eksisterer arealplaner i kommunene som åpner for storstilt nedbygging av skog, myr og jordbruksarealer.
– Skog og matjord er viktige produksjonsarealer, og skogen er også viktig for karbonopptak, minner Wedege om.
Han trekker fram klimautvalget rapport om arealpolitikk som er spesielt viktig for å lykkes i omstilling til et lavutslippssamfunn.
– Et overordnet mål fremover må være å sikre kommunale arealplaner som bedre evner å ivareta nasjonale mål for jordvern, klima og naturmangfold. Det trengs en kombinasjon av sterkere fagmiljøer og tydeligere lovverk, mener Wedege.
– Arealendringer er den største driveren bak tapet av natur. Vi må derfor ta store naturområder ut av eksisterende arealplaner, men vi trenger da også en bedre plan for hvilke områder som heller kan brukes, mener Wedege, som opplyser at Naturviterne er positive til Miljødirektoratets forslag om å legge myndigheten for et slik nasjonalt forbud til statsforvalteren.