Er du blant de som ikke legger din ære i å vandre sporløst i naturen? Her er oppskriften for å bli en sporløs naturvandrer.
Dette er blant annet organisasjonen Norsk Friluftsliv opptatt av, og har derfor utarbeidet noen kjekke punkter å følge.
– Norsk Friluftsliv advarer om at økt aktivitet i naturen kan føre til negativ påvirkning på norsk natur. Organisasjonen oppfordrer derfor alle til å ta hensyn til plikten til sporløs ferdsel, sier generalsekretær Bente Lier i Norsk Friluftsliv.
Nyt naturen, men la den være urørt
– Det å oppleve norsk natur er noe av det fineste man kan gjøre. Men det er viktig å huske plikten til sporløs ferdsel. Hvis ikke ødelegger vi både for dyr og planter, og ikke minst for andre som er på tur, sier hun og minner om at allemannsretten gir nordmenn lov til å nyte naturen, men kommer med et ansvar: Prinsippet om sporløs ferdsel.
Enkle regler, men ofte ignorert
– En god huskeregel er at det skal se like fint ut når du drar, som da du kom. Det betyr at alt du tar med deg ut i naturen, skal du ta med deg hjem, også bananskallet», forklarer Lier.
Til tross for at dette er en enkel regel, er det mange som lurer på hvordan det skal gjøres i praksis. Hva med dopapir? Er det akseptabelt å la bananskall ligge? Lier oppfordrer folk til å planlegge søppelhåndtering og sanitære forhold allerede i planleggingsfasen av turen.
Søppel kan ligge i århundrer
Forlatte gjenstander, spesielt av plast, kan forårsake skade i svært lang tid. Ifølge Miljøstatus.no kan en plastflaske som ender opp i havet ta opptil 450 år å brytes ned.
– Før man legger ut på lengre turer bør man ha tenkt igjennom alt fra søppelhåndtering underveis, til hva man gjør ved dobesøk. Har man det, er mye gjort», understreker Lier, og anbefaler at turfolk følger disse reglene:
- Ha med en tom pose til søppel – og bruk den. Fest gjerne posen utenpå sekken, så den er lett tilgjengelig. Fruktskall, beinrester og annet matavfall bruker lang tid på å brytes ned, og skal derfor også med.
- Lær deg godt dovett på tur. Når nøden melder seg, gå langt unna stien og eventuelle vannkilder. Bruk en liten spade til å grave et hull i bakken, og dekk godt over etterpå. Dopapiret tar du med deg hjem i en pose.
- Rydd alt etter deg, alltid. Leirplassen skal forlates slik den var da du kom. I tillegg til å ta med deg hjem alt søppel, bør du også fjerne spor av alt du har flyttet på, slik at det blir like fint for de som kommer etter deg.
- Unngå å gjøre skade på naturen. Enten du skal bygge gapahuk eller henge opp hengekøye, er det for eksempel ikke greit å hugge av greiner eller lage hakk i trærne.
- La dyr og fugler være i fred. Ikke la barna forstyrre dyrene, og vær spesielt oppmerksom i parrings- og hekketiden. Ferdes du i jordbrukslandskap, lukk grinder slik at dyr på beite ikke kommer seg ut.
- Husk det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september og vær obs på at det nå er brannfare og ekstraordinære forbud flere steder i landet. I slike tilfeller kan kommunen også stenge godkjente bål- og grillplasser, så sjekk alltid de siste reglene som gjelder der du er.