back to top

Skjerper kravene til retur av løse batterier

- Advertisement -

Miljødirektoratet skjerper kravene til innsamling av løse, bærbare batterier.

Fra 1. januar 2024 vil innsamlingsgraden økes fra 30 til 65 prosent av produsentenes samlede import og produksjon. Dette er et tiltak for å sikre at færre batterier kommer på avveie og forårsaker kostbare branner i avfallsinfrastrukturen.

Feilsorterte batterier skaper brannfare

Forskriftsendringen har vært på høring fra 5. mai til 5. august, og det kom inn 8 høringsinnspill. Alle høringsinnspillene, med unntak av ett, stiller spørsmål ved om Miljødirektoratets anbefaling om en innsamlingsgrad på 65 prosent er høy nok. Høringsinnspillene peker på faren feilsorterte batterier utgjør for branner i avfalls- og gjenvinningsanlegg, og noen peker også på at omfanget av branner i slike anlegg har økt på en slik måte at det truer muligheten til å forsikre disse.

Miljødirektoratet vil følge utviklingen nøye

Returselskapene oppnår i dag en innsamlingsgrad på rundt 65 prosent. Miljødirektoratet mener det er riktig å tilpasse innsamlingsplikten av løse bærbare batterier i Norge til et nivå som samsvarer med hva som er mulig å oppnå i dag, og med det faktiske innsamlingsnivået1. EUs nye batteriforordning stiller minimumskrav til innsamling av løse batterier på 43 prosent i 2023, 63 prosent i 2027 og 73 prosent i 2030. Disse kravene gir oss mulighet til å ha strengere nasjonale krav.

Batterier på avveier

Det er flere eksisterende og kommende tiltak som vil bidra til å forhindre feilsortering av batterier, melder Miljødirektoratet. Forhandlere av batterier har plikt til å informere om at de tar imot batterier i sine lokaler. Det føres også tilsyn med at forhandlerne ivaretar sine plikter, noe som kan bidra til mindre feilsortering. Returselskapene for batterier har plikt til å informere publikum om korrekt sortering av batterier.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Skjøt feil bjørn etter angrep i Jarfjord

Statens naturoppsyn har skutt feil bjørn i Finnmark.

Rovviltets Røst: – Uklart grunnlag og farlig presedens

«Vedtaket er forhastet, dårlig begrunnet og setter en farlig presedens for forvaltningen.»

Bjørnen i Jarfjord skal skytes etter angrep

Miljødirektoratet har besluttet at bjørnen som mandag kveld angrep og bet en mann i Jarfjord, skal skytes.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!