Forskere ved SINTEF Ocean ser mot havets dyp for fremtidens fiskeindustri, men ser også at utfordrinene står i kø.

Havet skjuler uutnyttede ressurser i mesopelagisk sone, som er område som strekker seg fra 200 til 1000 meters dybde. Her finnes arter som kan tilby verdifulle oljer og proteiner, men fangsten forvandles raskt til det forskerne kaller «fiskesuppe» på grunn av rask nedbrytning. Dette er en av de største utfordringene forskerne står overfor i arbeidet med å utvikle en bærekraftig og lønnsom fiskeindustri basert på disse dyphavsressursene, skriver gemini.no.

Forskning på grensen til det ukjente

Maria Alquiza Madina, en doktorgradsstipendiat ved SINTEF Ocean, er i frontlinjen av denne forskningen. Hun utforsker hvordan man kan stabilisere fangsten fra mesopelagisk sone for å utvinne høykvalitets proteiner og oljer.

– Det jeg gjør er nærmest for grunnforskning å regne, sier Madina til Gemini, som er avhengig av prøvefangst fra havdypet for sitt doktorgradsarbeid.

En potensiell gullgruve

Til tross for utfordringene, kan gevinsten ved å utnytte disse ressursene være enorm. Tradisjonelt fiske har fokusert på arter i de øvre vannlagene, men de mesopelagiske artene representerer en stor, uutnyttet ressurs. Disse artene inneholder råstoffer av svært høy kvalitet, som kan brukes i produkter som selges til høy pris på apotek og helsekostbutikker.

Teknologiske utfordringer og løsninger

En av de største utfordringene er den raske nedbrytningen av fangsten, som krever ny teknologi for å bli håndtert effektivt.

– Stabilisering og prosessering ville vært enklere om vi bare fikk opp én og én art, men jeg tror ikke det er realistisk, sier Madina. Forskerne må derfor finne teknologiske løsninger som kan håndtere blandet fangst og utvinne de verdifulle næringsstoffene.

Mot en bærekraftig fremtid

Arbeidet med å utvikle en ny fiskeindustri i mesopelagisk sone er ikke bare viktig for å utnytte havets ressurser på en bærekraftig måte, heter det, men kan også bidra til å avlaste overfiskede arter og redusere behovet for matjord til produksjon av dyrefôr.

Forskerne ved SINTEF Ocean er optimistiske, til tross for de mange utfordringene som gjenstår.

– Det er vel verdt å jobbe for, konkluderer Madina.