back to top

Oppgang for dagsommerfugler, men humlene sliter

- Advertisement -

NINA-rapport avslører opp- og nedturer med betydelige variasjoner i trendene for i humle- og dagsommerfugl i Norge.

I en fersk rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) blir det avdekket at ens dagsommerfugler generelt viser en oppadgående trend i Norge, mens situasjonen mer sammensatt for humlene. Rapporten, som analyserer data samlet siden 2009, understreker viktigheten av lange tidsserier for å identifisere subtile trender i populasjonene av disse pollinerende insektene.

Regionale forskjeller i populasjonene

Rapporten fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser at dagsommerfugler har en samlet positiv tidstrend, men med regionale forskjeller. Østlandet har generelt høyere verdier enn andre regioner. Humlene, derimot, viser mye variasjon, med Trøndelag som har høyere verdier over tid i gressmark og åpen skogsmark. I Sør-Norge er det observert en positiv tidstrend for humler, mens Østlandet og Trøndelag viser nedadgående trender.

Utvidelse av overvåkningsprosjektet

I 2022 ble overvåkningsprosjektet utvidet til å inkludere Vestlandet og Møre og Romsdal, noe som er et positivt skritt for å få en mer omfattende forståelse av populasjonene av humler og dagsommerfugler i landet. Selv om det er for tidlig å trekke konklusjoner om trendene i denne nye regionen, ser det ut til at dataene fra Vestlandet i stor grad følger trendene i Trøndelag.

Teknologi og datainnsamling

Ifølge rapporten ble det i 2023 introdusert en ny nettside og en oppdatert app for dataregistrering. Det har medført både fordeler og ulemper. Tilbakemeldingene fra deltakerne har vært verdifulle for videre utvikling av disse verktøyene. Det er viktig å merke seg at det ikke er observert store avvik i dataene fra 2023 sammenlignet med tidligere år, noe som indikerer at den nye teknologien ikke har påvirket kvaliteten på datainnsamlingen.

Blomsterdekke som en nøkkelfaktor

Blomsterdekke har vist seg å være en viktig faktor for både dagsommerfugler og humler, og forklarer en stor del av variasjonen i analysene. Imidlertid antyder inkluderingen av blomsterdekke i analysene at det finnes andre ukjente faktorer som påvirker trendene. I Trøndelag kan en positiv tidstrend i blomsterdekke delvis forklare oppgangen i populasjonen av dagsommerfugler, mens det i Sør-Norge er humlene som har en positiv tidstrend til tross for en nedgang i blomsterdekke.

Fremtidig forskning og forvaltning

Rapporten peker på behovet for å inkludere flere miljøvariabler i fremtidige studier for å bedre forstå de drivende faktorene bak de observerte trendene. Klimaendringer, ekstremvær og arealendringer er blant faktorene som kan ha innvirkning på populasjonene. Det er også et mål å utvide prosjektet til å dekke en større del av Norges landareal, med planer om å inkludere Nord-Norge i 2024.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Skjøt feil bjørn etter angrep i Jarfjord

Statens naturoppsyn har skutt feil bjørn i Finnmark.

Rovviltets Røst: – Uklart grunnlag og farlig presedens

«Vedtaket er forhastet, dårlig begrunnet og setter en farlig presedens for forvaltningen.»

Bjørnen i Jarfjord skal skytes etter angrep

Miljødirektoratet har besluttet at bjørnen som mandag kveld angrep og bet en mann i Jarfjord, skal skytes.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!