Fire av de seks arabiske gulfstatene er blant de største klimagassutslippene per innbygger i verden.
Oljen har ikke bare gitt dem rikdom, men også en livsstil og arkitektur som er svært energikrevende.
På de varmeste sommerdagene kan temperaturen i de arabiske gulfstatene nå over 50 grader. Tilgangen på vann er også en stor utfordring i disse ørkentørre områdene. Oljefunnene i regionen har gjort det mulig å gå bort fra tradisjonelle byggeskikker til mer vestlig arkitektur, som er mer energikrevende. Dette har ført til at fire av de seks gulfstatene er blant verdens verste klimagassutslippere per innbygger.
Høyt energiforbruk
– Dette er rike land, der strømprisene er subsidiert av myndighetene. Så i stedet for å investere i bedre isolasjon eller materialer av høy kvalitet, skrur de bare opp klimaanleggene sine, sier Sahin Akin, stipendiat ved NTNUs program for industriell økologi (IndEcol), til gemini.no.
Betong dominerer bygningsmassen
– Bruken av betong i samtlige av disse landene er litt bekymringsfull, fordi dette materialet dominerer hele bygningsmassen, sier Akin. Produksjonen av sement, som binder sammen bestanddelene i betongen, bidrar nesten tre ganger mer til global oppvarming enn flytransport.
Veien videre
Akin og kollegene hans håper funnene deres kan gjøre en forskjell, slik at enkeltland kan finne måter å kutte i både energi- og materialforbruk. Med denne regionens solrike klima er det et betydelig potensial for fornybar energi – som termisk solenergi, solcelleenergi og geotermisk energi.