Nye data viser at Norskehavet er varmere og surere, også på 2.000 meters dybde, noe som kan ha konsekvenser for livet i havet.
Nye målinger fra stasjon M i Norskehavet i 2022 viser at temperaturen på 2.000 meters dyp har steget med mer enn 0,2 grader celsius siden 1980-tallet. Dette er uvanlig for så dypt vann i Norskehavet.
Målingene viser også at havet blir surere. Den største endringen skjer i overflaten, der pH-verdien har avtatt med 0,06 siden 2001. Dette tilsvarer at vannet har blitt 15 prosent surere. Men også det dype vannet er påvirket av våre aktiviteter på land, ifølge Miljødirektoratet.
Overvåker utviklingen
Havforsuringsprogrammet har overvåket norske havområder siden 2010 for å få oversikt over hvor fort de forsures på grunn av menneskeskapte CO2-utslipp. Mye av de menneskeskapte CO2-utslippene har blitt tatt opp av havet. Dette har dempet den globale oppvarmingen, men ulempen er at opptaket gjør sjøvannet surere. Havet har blitt ca. 26 prosent surere siden den industrielle revolusjonen startet, og forsuringen går stadig raskere.
Målestasjon M
Målestasjon M (Mike, se bildet), langt ute i Norskehavet, har i 75 år målt havtemperatur – og fra 2001 hvor surt havet er. Disse dataene er viktige for videre forskning på prosessene som styrer utslipp og opptak av CO2 mellom hav og luft. Data brukes også i arbeid med forvaltningsplanene for havområdene og i fagsystem for økologisk tilstand, melder Miljødirektoratet.
Hvordan overvåkes det
Overvåkningen skjer ved at vannprøver tas fra overflaten og ned til havbunnen på utvalgte posisjoner. Prøvene analyseres for parametrene pH, uorganisk karbon, alkalinitet, oppløst CO2, næringssalter, temperatur og saltholdighet. I tillegg er det installert automatisk måleutstyr på rutegående skip som måler pH og CO2 kontinuerlig.