back to top

Kråkebolleinvasjon truer havet – slik kan du bidra

- Advertisement -

Tareskogen i nord har forsvunnet, og forskere inviterer nå små og store til å bli med på jakten etter havets store mysterium.

15. juni arrangeres det åpen dag i Telegrafbukta i Tromsø, der alle kan knuse kråkeboller, smake på havets delikatesser og lære mer om livet under vann. Arrangementet er gratis, og kanskje får du med deg både kunnskap og kråkeboller hjem.

Slik kan du bli havdetektiv

Ved bryggen i Telegrafbukta i Tromsø åpnes det for en dag full av aktiviteter for hele familien. Her kan du dykke ned i havets mysterier med snorkel, teste undervannsdrone eller bare bli med på landjakt etter kråkeboller. Seniorforsker Philip James fra Nofima og forskningsassistent Tor Evenensen står klare til å vise frem kråkeboller og fortelle om hvorfor de har blitt et problem for havmiljøet.

– Enten du har lyst til å dykke ned på havbunnen med snorkel, eller stå trygt på land med undervannsdrone er du velkommen til å bli med oss i jakten, det sier seniorforsker i Nofima og medarrangør, Philip James.

Derfor må kråkebollene vekk

Overfor Fauna.no forklarer Nofima følgende i tillegg til pressemeldingen de har sendt ut:

– Kråkeboller hører naturlig til i havets økosystem, men de siste tiårene har de økt vanvittig i omfang, noe som har ført til at det er et problem for balansen i økosystemet. De spiser rett og slett opp tareskogen, og for å bevare tareskogen er det nødvendig å fjerne kråkeboller, opplyser Oda Bjørnskog i Nofima til Fauna.no

– Vi trenger hjelp i dugnaden for å redde tareskogen. En løsning er å finne måter å utnytte kråkebollene på, slik at vi får fjernet den i større skala. Ikke utslette, men begrense kråkebolleørkenene som oppstår når det er en ubalanse mellom kråkeboller og tareskog. 

Hun viser til at Nofimas seniorforsker Philip James er involvert i flere forskningsprosjekter der de har sett gode effekter på tareskogen – den har blomstret igjen relativt raskt etter at kråkebollene er fjernet.

– Vår vurdering er derfor at færre kråkeboller er med på å opprettholde den skjøre balansen i havets økosystem, sier hun til Fauna.no

Knus kråkeboller og lag gjødsel

En av hovedaktivitetene denne dagen er å knuse kråkeboller – enten med hammer eller med føttene, så lenge du har vernestøvler på. For hvem vil vel tråkke på kråkeboller barfot? De knuste skallene kan du ta med hjem og bruke som næringsrik gjødsel til både inne- og uteplanter.

– De fungerer nemlig ypperlig som gjødsel til både inne- og uteplanter, legger kråkebolleforskeren til.

Smak på havet og lær mer

I tillegg til kråkebolleknusing kan du smake på både kråkeboller og andre sjødyr, møte redningsbåten Elias, prøve undervannsdrone og bli med på guidet dykketur. For de yngste er det et kreativt hjørne, og det serveres Mydland-pølser og kaffe så langt det rekker. Her får du også mulighet til å snakke med forskere, bedrifter, studenter og andre engasjerte om balansen i havets økosystem.

Gratis og åpent for alle

Arrangementet finner sted søndag 15. juni fra klokken 10 til 15 ved bryggen i Telegrafbukta, Tromsø. Det er ingen påmelding, og alt er gratis. Bak initiativet står Arktis Vern- Bukta, Marine Spark X og Nofima, sammen med en rekke samarbeidspartnere fra forskning og næringsliv.

Hvorfor må kråkebollene fjernes?

Forskning fra Nofima viser at hele 5000 kvadratkilometer tareskog har forsvunnet de siste 50 årene. Kråkebollene har økt kraftig i antall og spiser opp tareskogen, noe som fører til at havbunnen blir liggende som en ørken. For å få tilbake balansen i økosystemet må kråkebollene fjernes, og her kan både dykkere og bedrifter bidra. Kråkeboller kan brukes som mat, og skallene er ypperlige som gjødsel. Der man har fjernet kråkeboller, har tareskogen vokst raskt tilbake.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Håper på vendepunkt i kampen om gruveavfall

Etter støtte fra EFTA-domstolen kan det bli et vendepunkt i en av Norges mest langvarige miljøstrider.

Helikopter og motorsag mot fremmede sorter

Fremmede sorter utgjør en alvorlig trussel mot norsk natur. Nå setter staten inn både helikopter og motorsag for å stoppe dem.

Norge får for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten

Norge lanserer for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!