Organisasjonen Norske Lakseelver ønsker hjelp fra klima- og miljødeminister Andreas Bjelland Eriksen for å diskutere fremtiden for villaksens framtid i Norge.
Ønsket kommer etter et historisk dårlig år for villaksen i 2023, som førte til at arten havnet på den internasjonale rødlisten over truede arter. Derfor er det nå følelse av hastverk for å finne løsninger.
Dialog for villaksens fremtid
Norske Lakseelver og Klima- og miljødepartementet viser et felles engasjement for villaksen. De har hatt flere møter både i mars og april, og det er tydelig at begge parter ser alvoret i situasjonen og er villige til å samarbeide for å finne løsninger.
Generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver opplyser i en e-post til departementet at deres engasjementet er et positivt tegn på at myndighetene tar villaksens kritiske situasjon på alvor. Møtene har fokusert på mulige tiltak for å redde villaksen fra å forsvinne fra norske vassdrag.
Bekjempelse av pukkellaks
I tillegg til villaksens tilbakegang, har det vært en historisk stor invasjon av pukkellaks i norske laksevassdrag, særlig i Nord-Norge. Bekjempelsen av denne fremmede arten er kritisk for å beskytte den atlantiske villaksen.
– Det var derfor svært viktig at bekjempelsen av pukkellaks, som en fremmed art i Norsk natur, ble tuftet på solide faglige råd og organisert på en måte som sikrer den atlantiske villaksen, understreker Evensen.
Villaksen som miljøindikator
Villaksen er mer enn bare en fiskeart; den er en indikator på helsen til våre vassdrag og fjorder. Som Norges «panda», spiller villaksen en viktig rolle i å synliggjøre utfordringene norsk natur står overfor og behovet for bærekraftige løsninger.
– Villaksen står sterkt i vår natur- og kulturarv, og gjør at folk flest kan forstå hva disse krisene betyr og ser behovet for bærekraftige løsninger, opplyser Evensen til departementet.