Ni prosjekter skal bidra til å redusere klimagassutslipp og matsvinn i norsk jordbruk og matindustri.
Det er klart etter at styrene for forskningsmidlene for jordbruk og matindustri har innvilget over fem millioner kroner er til ni nye utrednings- og forprosjekter. To av de ni prosjeketer går direkte på klima, mens resten er landbruksrelatert.
– Klimagassutslippene fra landbruket skal reduseres, samtidig som vi ønsker å øke selvforsyningsgraden. Ny kunnskap vil danne grunnlaget for klimatilpasset og bærekraftig produksjon av nok, trygg og sunn mat basert på norske ressurser, sier landbruks- og matminister Sandra Borch, i en pressemelding.
Midlere er finansiert gjennom Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter og Forskningsmidlene over jordbruksavtalen. De skal finansiere forskning knyttet til produksjon av nærings- og nytelsesmidler, og fôrkorn til husdyr.
Følgende utredninger og forprosjekter ble tildelt midler
Prosjekt | Søker | Innvilget beløp (NOK) |
Redusert klimautslipp gjennom endret jordarbeiding | Høgskolen i Innlandet | 596 580 |
Agronomi som forbedrer jordhelsa på kornareal | NIBIO | 577 500 |
MetanBeite- Reduksjon av metanutslipp fra drøvtyggere på beite vs. innefôring | NMBU | 600 000 |
Helse og dyrevelferd ved utegang for gris og fjørfe, risiko for smittsomme sjukdommer og mulige tiltak | NORSØK | 600 000 |
Bascillius cereus i produksjonskjeden for iskrem; betydningen for mattrygghet | NMBU | 600 000 |
Mattrygghet som konkurransefortrinn for norskprodusert frukt og grønt | NIBIO | 595 600 |
Frøoverførte soppsjukdommer i åkerbønne, påvisning og bekjempelse | NIBIO | 600 000 |
Fra potetsamling til norsk delikatessepotet | NIBIO | 600 000 |
Hva kan norsk jordbruk lære av Sveits og Østerrike? | NIBIO | 498 950 |
Totalt innvilget | 5 268 630 |