back to top

Prøvebanken mangler 700.000 i finansiering

Miljøprøvebanken sliter med langtidssykemeldinger og økte utgifter, og er underfinansiert med cirka 700.000 kroner i driftsstøtte.


Miljøprøvebanken har en viktig rolle i Norges miljøovervåkning, og gjennomførte i fjor sitt 11. driftsår i henhold til plan og budsjett. Banken har imidlertid møtt på utfordringer som langtidssykemeldinger og økte driftskostnader, noe som har ført til opphopning av miljøprøver.

Morten Jartun er forskningsleder og prosjektleder for Miljøprøvebanken, som styres av Norsk institutt for vannforskning, som opplyser i sin rapport til Klima- og miljødepartementet at arbeidet med banken i store trekk går om planlagt og i henhold til budsjett. Banken har 53.000 prøver på lager i 2023, som rapporten omtaler.

– Banken har hatt tilnærmet normal driftsfase i 2023, men har hatt noen utfordringer med langtidssykemeldte nøkkelmedarbeidere og vesentlige økninger i driftskostnader. Dette har imidlertid i liten grad påvirket selve innsamlinga av materiale gjennom overvåkingsprogrammene, men har forårsaket noe opphoping i vårt pre-lager i forkant av opparbeidinga og innlagringa i Miljøprøvebankens laboratorier og fryselagre, heter det i rapporten.

Ekspertgruppe

Miljødatabanken har en egen ekspertgruppe som følger med på og foreslår økonomiske tiltak for å holde kostnadene i banken nede.

– Vi ser at Miljøprøvebanken står framfor flere utfordringer i tida framover. Flere forhold knyttet til både lokaler og infrastruktur vil kunne påvirke drift og budsjett, som: 

  • Driftsutfordringene i dagens lokaler i Forskningsparken (Gaustadalléen 21): planlagte byggeprosjekter i løpet av noen år vil kunne påvirke kvaliteten på driften i Miljøprøvebanken (kontaminering i form av støv, støy, rystelser, trafikk, ukontrollerte hygieneforhold) 
  • Utdatert kjølemedium som drifter vårt fryserrom: må på sikt skiftes ut, noe som krever omfattende ombygging (antakelig uaktuelt i dagens lokaler). 
  • Vurdere flytting av Miljøprøvebankens lokaler. Leieavtale til 2035, men Forskningsparken ønsker oss ut tidligere enn det. 
  • Oppgradering av database 

– Økonomien for Miljøprøvebanken har endret seg vesentlig i 2022 og 2023 med økt husleie (noe ekstra areal) og høye strømutgifter. Vårt realistiske budsjett – for å sikre innfrysing av alle prøver i programmet – er cirka 700.000 kroner høyere enn hva vi har mottatt i driftsstøtte, heter det i sammendraget av rapporten.

Drift og utfordringer

Miljøprøvebanken har lagret totalt 53.000 prøver per 2023 og har hatt en tilnærmet normal driftsfase gjennom året. Utfordringer med nøkkelmedarbeidere som har vært langtidssykemeldte og en betydelig økning i driftskostnader har påvirket bankens arbeid. Dette har ført til en opphopning av materiale i pre-lageret, men har ikke påvirket innsamlingen av materiale gjennom overvåkingsprogrammene.

Lokaler og infrastruktur

Bankens lokaler i Forskningsparken står overfor utfordringer som kan påvirke kvaliteten på driften, inkludert planlagte byggeprosjekter som kan føre til kontaminering. Det er også behov for å oppgradere kjølemediet som driver fryserommet, noe som kan kreve omfattende ombygginger. En vurdering av flytting av Miljøprøvebankens lokaler er nødvendig, da leieavtalen går ut i 2035, men Forskningsparken ønsker en tidligere utflytting.

Økonomi

Økonomisk har Miljøprøvebanken opplevd endringer med økt husleie og høye strømutgifter. Det realistiske budsjettet for å sikre innfrysing av alle prøver er omtrent NOK 700 000 høyere enn mottatt driftsstøtte. Miljøprøvebanken står overfor flere utfordringer i tiden fremover, spesielt knyttet til lokaler og infrastruktur. Disse forholdene vil kunne påvirke både drift og budsjett.

I 2023 har det vært definert følgende program for prøvetakinger:

  • Marin fisk (torsk) 
  • Blåskjell 
  • Ferskvannsfisk (ørret, lågåsild, abbor, krøkle) 
  • Arktisk program via Norsk polarinstitutt (isbjørn, fjellrev, ringsel, røye og fugl/egg) 
  • Fugl/egg (fastlands-Norge) 
  • Pattedyr (rein og oter fra fastlands-Norge) 
  • Avløpsslam (Fem anlegg, kvartalsvise månedsprøver) 
  • Luft (Birkenes og Ny-Ålesund, månedsprøver, partikler og passive prøvetakere) 

Ifølge årsrapporten samles prøvemateriale inn til Miljøprøvebankens lokaler, og opparbeiding pågår gjennom hele året. Noe overføring til starten av neste år. Ifølge Miljødatabasens egen hjemmeside er banken en tidskapsel for fremtiden, der Miljøprøvebanken er et fremtidsrettet arkiv med miljøprøver fra norsk natur. De omtaler banken som et viktig verktøy i den nasjonale og og internasjonale kampen mot miljøgifter. Miljøprøvebanken inneholder dypfriste prøver fra blant annet fisk og fugler fra hele landet og Arktis. Prøvene som legges i banken blir tidskapsler som tar vare på dagens miljøstatus, slik at de kan analyseres med fremtidens kunnskap.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Thor-Ivar Guldberg er utdannet journalist ved Norsk journalisthøgskole i Oslo. Han har vært innom en rekke redaksjoner i media, aviser, radio og TV samt organisasjoner og byråer innen kommunikasjon og PR.

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Svensk ulvebestand stuper – etterforsker kriminelle nettverk

Flere blir etterforsket for organisert kriminalitet.

Sjeldent og spennende møte med ulv i Oslo

Ulv ble sett lørdag morgen på Opsal i Oslo.

Nye klimarekorder: Villeste april på 100 år

Store kontraster mellom nord og sør.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!