Et alvorlig oljeutslipp fra Equinors Njord A-plattform i Norskehavet har nå nådd kysten av Nordland, rapporterer NRK.
Utslippet, som skjedde på nyttårsaften 2024, har ført til at oljeklumper har blitt observert langs strendene i Trøndelag og nå også på Helgelandskysten.
Ivar Myklebust, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet, uttaler til NRK:
– Det er faktisk første gang at et utslipp av råolje fra oljeproduksjon har nådd land. Det er veldig spesielt, fordi det ikke er flytende olje, men oljeklumper som ender opp i fjæra.
Omfattende oppryddingsaksjon
Equinor har iverksatt en stor oppryddingsaksjon for å håndtere situasjonen. Gisle Ledel Johannessen, pressetalsmann for Equinor, opplyser:
– Rundt 180 personer, fem fartøy og 20 droner er mobilisert.
Selskapet samarbeider tett med Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO) og lokale myndigheter i de berørte områdene.
Miljøkonsekvenser
Miljødirektoratet uttrykker bekymring for de potensielle konsekvensene for dyrelivet i regionen.
– Vi er særlig bekymret for at sjøfugl og oter kan bli skadet av olje, sier Myklebust. Han legger til at de er spesielt urolige for verdensarvområdet i Vega og sjøfuglkoloniene langs Helgelandskysten.
Råd til publikum
Myndighetene oppfordrer publikum til å være årvåkne og rapportere eventuelle observasjoner av oljeklumper. Johannessen i Equinor understreker:
– Dersom du finner eller ser oljeklumper, bør du ikke håndtere dem selv. Oljeklumpene bør rapporteres til NOFO gjennom deres observasjonsportal.
Situasjonen fortsetter å utvikle seg, og både Equinor og miljømyndighetene overvåker nøye spredningen av oljeutslippet langs kysten.