I løpet av de åtte første månedene i 2023 avdekket Mattilsynet 749 dyrehold med brudd på regelverket knyttet til dyrevelferd.

Mattilsynet melder at dette er en økning på 3 prosentpoeng fra samme periode i 2022.

Fra 1. januar til 31. august gjennomførte Mattilsynet tilsyn i totalt 2.274 dyrehold, og vurderte dyrevelferden i 1.377 av dem. Det ble funnet brudd på regelverket i litt over halvparten (54 prosent) av dyreholdene der det ble ført tilsyn med dyrevelferden.

Høyrisiko dyrehold

Mattilsynet prioriterer tilsyn i dyrehold som har størst risiko for dårlig dyrevelferd.

– Vi ønsker å utnytte ressursene best mulig ved å spisse innsatsen og føre mest tilsyn der risikoen for dårlig dyrevelferd er størst, sier Nina Brogeland Laache, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon dyrevelferd.

20 millioner kroner

I 2022 fikk Mattilsynet en ekstrabevilgning på 20 millioner kroner, øremerket dyrevelferd. Dette har bidratt til å styrke innsatsen på området, blant annet gjennom en egen dyrevelferdssatsing som har fortsatt inn i 2023.

– Vi får mer målrettet oppfølging av bekymringsmeldinger, bedre bruk av data slik at vi kan risikobasere den offentlige kontrollen, og mer systematisk oppfølging av kronisk dårlige dyrehold, sier Brogeland Laache.

Vanskjøtsel og politianmeldelser

I løpet av årets første åtte måneder avdekket Mattilsynet alvorlig vanskjøtsel i 38 dyrehold, en økning fra 26 dyrehold i samme periode i 2022. Mattilsynet har også levert 45 politianmeldelser om dyrevelferd, en økning fra 32 saker i samme periode i 2022.

ID-merking av katter

I forbindelse med en ny stortingsmelding om dyrevelferd som skal legges frem i 2024, har Mattilsynet foreslått en ny vurdering av lovpålagt ID-merking av katter.

– I 2023 ser vi at samfunnets holdninger til katter og deres egenverdi fortsatt ikke er gode nok. Vi mener at politikerne bør vurdere om ID-merking, registrering og kastrering skal bli lovpålagt, sier Brogeland Laache.