Landsmøtet i Norske Lakseelver krever umiddelbare tiltak for å redde den truede villaksen.
Landsmøtet har 125 lag for elver med laks og sjøørret, er nå dypt bekymret for villaksens fremtid. Dagfinn Neteland, den nyvalgte lederen, peker på menneskeskapte trusler som en alvorlig krise for arten. Han mener at det ikke er rom for videre forsinkelser i arbeidet med å iverksette nødvendige tiltak.
Ved et veiskille
Landsmøtet ser en unik mulighet for regjeringen til å omforme norsk akvakultur til en mer bærekraftig industri. De støtter forslaget fra Havbruksutvalgets NOU om miljøfleksibilitet og oppfordrer til en rask implementering av ny teknologi som kan forhindre lakselus og rømming. Dette vil ikke bare beskytte villaksen, men også sikre vekst for oppdrettsnæringen.
– En slik konvertering vil både redde villaks og sjøørret, skape industrielle arbeidsplasser og gi oppdretterne vekstmuligheter langt utover det trafikklyssystemet nå legger opp til, sier Neteland.
Finansiering av naturrestaurering
For å rette opp i skadene vannkraftverk har påført naturen, foreslår landsmøtet etableringen av et fond finansiert av vannkraftproduksjonen. Neteland påpeker Norges forpliktelse til å restaurere 30 prosent av ødelagt natur innen 2030 og betydningen av å sikre tilstrekkelige midler for å nå dette målet.
Bekjempelse av pukkellaks
Landsmøtet ber om forsterket innsats mot pukkellaksen, en invasiv art som truer de innfødte laksebestandene. De roser de frivilliges innsats og suksessen med feller i elvene, som resulterte i fangst av over 240.000 pukkellaks sommeren 2023. De advarer imidlertid mot bruk av notfiske i fjordene, da dette kan ha katastrofale konsekvenser for villaksbestandene.
Lidenskap for villaksen
Dagfinn Neteland, med en livslang lidenskap for sportsfiske og villaksen, tar over som leder i Norske Lakseelver. Han bringer med seg erfaring fra ulike bransjer og en personlig forpliktelse til å sikre en bærekraftig fremtid for villaksen i Norge.
– Vår generasjon har et stort ansvar for den utviklingen villaksen har hatt de siste 30 årene. Vi skylder å sikre en bærekraftig villaksstamme i Norge, slik at de kommende generasjonene kan oppleve den fantastiske villaksen, sier Neteland.