Reindriftsnæringen, en av Norges eldste næringer, står overfor stadig større utfordringer som følge av klimaendringer.
Det ustabile været, inkludert økende temperatursvingninger og endringer i nedbørsmønsteret, påvirker både reinen og reindriftssamene som driver næringen.
Anna-Laila Danielsen, nylig uteksaminert med en mastergrad fra NTNU, har gjort forskning på temaet. Hun har intervjuet reindriftssamer og konsultert med forskere og myndighetsrepresentanter for å forstå de nye utfordringene som klimaendringene bringer med seg. Hun snakker om mastergraden sin til Gemini.no.
Vanskelig å flytte
En av de store utfordringene er de ustabilt vinterforholdene som gjør det vanskeligere å flytte reinen mellom beiteområder. Mangel på is over innsjøer og elver, som tradisjonelt brukes som flyttveier, kompliserer denne prosessen. Reindriftssamene har begynt å vurdere alternative løsninger som bygging av broer for å forbedre dyrevelferden og sikkerheten for reinen.
Danner islag
I tillegg fører store temperatursvingninger om vinteren til dannelse av flere islag på bakken, noe som begrenser reinens evne til å finne mat. Dette resulterer i økt behov for tilleggsfôring, noe som ikke betraktes som en tradisjonell praksis innen reindriftsnæringen i Norge. Mangel på gammelskog, som tidligere ble brukt til tilleggsfôring, har tvunget reindriftssamene til å bruke dyre og tidkrevende alternativer som høy og pellets.
Beiteområdet fredet
Klimaendringene har også ført til at enkelte gamle beiteområder er blitt fredet, noe som skaper ytterligere utfordringer. Selv om Statsforvalteren nå åpner opp for at reindriftssamene kan bruke disse områdene som en klimatilpasning, involverer dette en tidkrevende søknadsprosess, noe som frustrerer reindriftssamene.
Forskjellen i oppfatninger mellom myndigheter og reindriftsnæringen har også ført til utfordringer i håndteringen av klimaendringene. Anna-Laila Danielsen konkluderer med behovet for økt samarbeid og samisk forskning for å finne bærekraftige løsninger som kan hjelpe reindriftsnæringen i møte med klimaendringene.