Greenpeace og Natur og Ungdom har igjen tatt staten til retten i et nytt klimasøksmål. De hevder at regjeringen ignorerer klimavitenskapen og Høyesteretts avgjørelser ved å godkjenne stadig flere olje- og gassprosjekter uten å vurdere klimapåvirkningen.

Tirsdag 28. november startet høringen i det nye klimasøksmålet i Oslo tingrett. Greenpeace og Natur og Ungdom, representert ved advokat Jenny Sandvig, la fram sin side av saken.

– Utdatert klimaforskning må oppdateres, sa Sandvig, og påpekte at Høyesterettsdommen fra det forrige søksmålet nå er utdatert. Hun understreket at oppdatert klimaforskning må legges til grunn når nye oljefelt skal utredes.

Staten bryter lover

Sandvig la fram en rekke lover og regelverk som hun mener er brutt i dette søksmålet, inkludert petroleumsloven og forurensningsloven. Hun hevdet at det er brudd på Grunnloven §112 andre ledd, som gir borgere «rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand og om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen», melder Greenpeace.

Manglende og mangelfullt

Søksmålet gjelder tre oljefelter: Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Greenpeace og Natur og Ungdom mener Olje- og energidepartementet godkjente disse tre oljefeltene på ugyldig grunnlag.

– Klimavitenskapen er tydelig på at hvert utslipp teller, sa Sandvig, og tilbakeviste påstanden om at klimagassutslippene fra Tyrving-feltet ville være små i global sammenheng.

Staten og vitenskapen

Sandvig argumenterte for at statens forutsetninger strider mot etablert klimavitenskap. Hun viste til hvordan klimaendringer er forventet å påvirke samiske reindriftutøveres mulighet til å drive med tradisjonelt reinsdyrhold, og til studier som kobler klimagassutslipp med økt dødelighet.Høringen fortsetter i morgen, hvor staten vil holde sitt innledningsforedrag, og lederne i Greenpeace og Natur og Ungdom vil presentere hvorfor de har gått til sak.