Ny forskning viser at fastlands-Norge fortsatt er uten revens dvergbendelorm.
Resultatene fra det nasjonale overvåknings- og kontrollprogrammet for revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis) for 2022 er klare. Ingen av de 503 avføringsprøvene fra rødrev og 24 prøver fra ulv testet positivt for parasitten. Siden oppstarten i 2002 har over 8100 prøver fra rødrev blitt analysert, alle med negativt resultat.
Hva betyr dette for folkehelsen?
Dette er en parasitt som kan forårsake alvorlig sykdom hos mennesker. Fraværet av parasitten i Fastlands-Norge betyr at det er lav risiko for overføring til mennesker, noe som er en betydelig lettelse for helsemyndighetene.
Internasjonale sammenligninger
Parasitten ble først oppdaget på Svalbard og i Danmark i 1999, og i Sverige i 2011. Norges fristatus krever at hunder som kommer fra endemiske områder må behandles mot parasitten for å hindre innføring, melder Veterinærinstituttet.
Fokus på overvåking
Veterinærinstituttet gjennomfører overvåkningsprogrammet på oppdrag fra Mattilsynet. Målet er å holde Fastlands-Norge fri for parasitten, og dermed redusere risikoen for folkehelsen. Dette har også implikasjoner for hunder som reiser til Norge, som må gjennomgå spesielle behandlinger hvis de kommer fra områder med kjent smitte.
Selv om disse resultatene er oppmuntrende, er det viktig å fortsette med overvåking. Spredning av parasitten til nye områder kan skje via ville hundedyr som rødrev og ulv, eller via hunder som importeres fra områder hvor smitten finnes.