Miljødirektoratet har gitt tillatelse til å felle en jervetispe og hennes valper i Ringebu kommune. Målet er å beskytte beitenæringen, og det er satt strenge vilkår for gjennomføringen.
Miljødirektoratet har besluttet å tillate ekstraordinært uttak av en jervetispe og hennes valper i Ringebu kommune. Dette vedtaket er basert på naturmangfoldlovens bestemmelser og Stortingets rovviltforlik. Tillatelsen kommer med flere vilkår som skal sikre at fellingen gjennomføres på en ansvarlig måte og hevder å ikke skade jervebestandens overlevelse.
Jerven er fredet
Jerven er en fredet art i Norge, men det kan gis tillatelse til felling for å forhindre skade på husdyr eller tamrein. I dette tilfellet har Miljødirektoratet vurdert at det ikke finnes andre tilfredsstillende løsninger for å redusere skadepotensialet på beitenæringen i området. Det er registrert flere tap av sau og lam til jerv i Ringebu og Stor-Elvdal kommuner, og området er utenfor forvaltningsområdet for jerv.
Vilkår for fellingen
Statens naturoppsyn (SNO) er tildelt ansvaret for å gjennomføre fellingen i henhold til instruksen for det statlige fellingslaget. Tillatelsen gjelder fra 15. mars til og med 22. mars 2024, og Miljødirektoratet forbeholder seg retten til å trekke tillatelsen tilbake om nødvendig. Det har lenge vært kontrovers rundt denne formen for «jakt», som ofte består i at de SNO-ansatte må grave seg gjennom hiet for først og drepe jervemora, og deretter drepe ungene hennes. Flere organisasjoner har i mange år kritrisert denne jakta som uredelig og uetisk.
Overvåking og bestandsmål
Stortinget har satt et nasjonalt mål om 39 årlige kull av jerv, med delmål fordelt på de ulike rovviltregionene. Overvåking viser at det i region 3, hvor Ringebu kommune ligger, er registrert flere valpekull enn det regionale målet på 4 kull.
Skadesituasjon og erstatninger
I 2023 utbetalte Statsforvalteren i Innlandet erstatninger for betydelige tap av sau og lam til jerv i Ringebu kommune. Dette understreker behovet for tiltak for å beskytte beitenæringen mot rovviltskader, går det fram av vedtaket.
Miljødirektoratets vurderinger
Miljødirektoratet har vurdert skadepotensialet, bestandssituasjonen for jerv, den geografiske forvaltningen av området, og den nasjonale bestandsstatusen. De konkluderer med at fellingen ikke vil skade bestandens overlevelse og at det ikke finnes andre løsninger som kan redusere skadepotensialet på en tilfredsstillende måte.