Departementet til statsråd Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har besluttet å hemmeligholde et dokument som handler om innberetning og rapportering til EUs miljøkommissær, Virginijus Sinkevičius (bildet).
Redaksjonen i Fauna.no har krevd innsyn i denne saken i Klima- og miljødeparementet: «23/3585-18 Internasjonalt samarbeid – Innberetning og rapportering fra norske myndigheter i Brussel i Belgia.» Det er et referat fra møte mellom den norske klima- og miljøministeren og EUs miljøkommissær.
Dett er et dokument som sammenfatter et referat fra et møte 18.12.23 mellom klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og EUs miljøkommissær. Klima- og miljødepartementet har nektet innsyn i et dokument relatert til internasjonalt samarbeid, og henviser til offentlighetslovens § 20 1. ledd bokstav b. Dette reiser spørsmål om departementets praksis og forståelse av offentlighetsloven.
Hemmelighold av dokumenter
Klima- og miljødepartementet har nektet innsyn i et dokument som omhandler et møte mellom klima- og miljøministeren og EUs miljøkommissær. Begrunnelsen for avslaget er at dokumentet er unntatt offentlighet, i henhold til offentleglova § 20 1. ledd bokstav b, men det gis ingen annen direkte begrunnelse for at dokumentet er hemmeligholdt.
Offentlighetsloven og unntak
Offentlighetsloven har som formål å sikre at offentlig virksomhet er åpen og gjennomsiktig, for å styrke informasjons- og ytringsfriheten, den demokratiske deltakelsen, rettssikkerheten for den enkelte, tilliten til det offentlige og kontrollen fra allmennheten. Imidlertid tillater loven unntak fra offentlighet i visse tilfeller, som når det er vesentlige private eller offentlige hensyn som tilsier det.
Åpenhet i forvaltningen
Åpenhet i forvaltningen er et grunnleggende prinsipp i et demokratisk samfunn. Offentlighetsloven og Århuskonvensjonen, som Norge har ratifisert, sikrer allmennhetens tilgang til miljøinformasjon og deltakelse i beslutningsprosesser. Hemmelighold av dokumenter kan derfor være problematisk, spesielt når det gjelder viktige miljøspørsmål.