back to top

Grønt lys for utvidet gruvedrift i reinbeitedistrikt

Elkem har inngått en avtale med Rákkonjárga reinbeitedistrikt om utvidelse av Elkems gruve i Tana.

Gruven er en av verdens største kvartsittgruver og skal ifølge en pressemelding fra Elkem være en kilde til råmaterialer for det grønne skiftet. Utvidelsen kan potensielt øke Elkems reserver med tilsvarende om lag 15 år.

Krevende forhandlinger

Etter intense forhandlinger har de to partene kommet til enighet. Elkem kan nå utvide sitt driftsområde, samtidig som det er enighet om tiltak for å forbedre mulighetene for sameksistens og en bærekraftig fremtidig utvikling av begge parters virksomhet.

– Vi er fornøyde med å ha kommet til enighet med Rákkonjárga. Gjennom denne avtalen viser vi at det er mulig å videreutvikle en bærekraftig produksjon av avanserte materialer for det grønne skiftet, gjennom å inngå avtaler med andre interessenter. Dette har vi oppnådd gjennom en tett og grundig dialog, som vi også vil opprettholde fremover, sier Elkems konsernsjef Helge Aasen.

Leder Magne Andersen i Rákkonjárga opplyser i samme pressemelding at de har opplevd forhandlingene som svært krevende.

– Vi gir fra oss en del av vårt område vi helst ville beholdt. Denne avtalen viser at vi inngår kompromisser når vi kan, men at dette alltid er krevende, og det vil være tilfelle hvor vi av hensyn til vår reindrift ikke kan akseptere en avtale.

Gruve siden 1983

Elkem har drevet gruven i Tana siden 1983. Den gir i dag rundt 50 lokale arbeidsplasser, med en årlig produksjonskapasitet på om lag én millioner tonn kvartsitt per år. Gruva i Tana leverer kvartsitt som brukes av Elkem og andre industrikunder til å lage silisium-, aluminium- og ferrosilisiumlegeringer.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Thor-Ivar Guldberg er utdannet journalist ved Norsk journalisthøgskole i Oslo. Han har vært innom en rekke redaksjoner i media, aviser, radio og TV samt organisasjoner og byråer innen kommunikasjon og PR.

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Direktoratet vil sjekke hvor ofte det skjer

Vil sjekke hvor ofte det skjer at sjøfugler går tapt under notfiske.

Undersøkte ikke om tispa hadde unger

Myndighetene har ikke undersøkt om den aktuelle tispa (ulven) har unger eller om den var i et familieforhold.

Næringen dreper 20.000 måker årlig

Mener de har funnet årsaken til kollapsen i Nord-Norge.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!