Havforskningsinstituttet (HI) fraråder i en fersk rapport mudring, sprengning og deponering ved innseilingen til Borg Havn ved Fredrikstad.

HI sendte sin høring til Miljødirektoratet 21. november, og lekser opp om sine merknader til gyteperioden for kysttorsk.

Borg Havn i Fredrikstad er i ferd med å bli utbedret for å forbedre fremkommelighet, kapasitet og trafikksikkerhet. Dette innebærer blant annet mudring i Røsvikrenna, som er en del av innseilingen til havnen, ifølge Kystverket. Mudring og andre inngrep i sjøbunnen kan potensielt påvirke gyteområdene for kysttorsk og andre arter.

Flere bekymringer

Motstandere av forholdene knyttet til Borg Havn har uttrykt bekymringer på flere områder. En av de mest fremtredende bekymringene er knyttet til miljøpåvirkningen av mudring og potensielle konsekvenser for gyteområdene til kysttorsk.

I tillegg har det vært motstand mot planer om å etablere vindkraft i Borg Havn. Selv om Borg Havn har som mål å bli utslippsfri og selvforsynt med energi innen 2030, har utbygging av vindkraft møtt motstand i deler av befolkningen. Denne motstanden skyldes hovedsakelig bekymringer om inngrep i urørt natur.

Protester

I forbindelse med protester mot sjødeponi ved Borg Havn i Fredrikstad har nærmere hundre personer tidligere markert motstand mot dumping av muddermasser i skjærgården utenfor Hvaler, som NRK har skrevet mye om.

De ulike bekymringene understreker viktigheten av å balansere behovet for infrastrukturutvikling og økonomisk vekst med hensynet til miljøvern og bevaring av naturområder.

Fraråder tiltak

I Havforskningsinstituttets høring fraråder de tiltak som mudring, sprengning og deponering i gyte- og larveperioden for torsk i tiltaksområdet, fra 1. januar til 15. juni. Kysttorsken i området er på et historisk lavt nivå, og tiltaksområdet er omfattet av flere vernetiltak rettet mot gjenoppbygging av torskebestanden, heter det.

Havforskningsinstituttet har uttrykt bekymring for tiltakene som er foreslått i tiltaksområdet. De mener at utredningene har vesentlige svakheter knyttet til vurderingene av effekter som tiltaket kan ha på fiskeegg og larver.

– Partikkelpåvirking er utelukkende gjort ut fra hydrodynamiske simuleringer som vurderer om partikler fra mudrings- og deponiområder kan nå fastlagte og kartfestede grenser for gytefelt. Transport av egg og larver fra gytefeltene til tiltaksområdene er ikke hydrodynamisk simulert i grunnlagsrapportene, sier instituttet i høringen.

Supplerende beregninger

Havforskningsinstituttet har kommet med supplerende beregninger vedrørende hydrodynamisk transport av egg. Beregningene viser stor sannsynlighet for at egg og larver vil komme i kontakt med vannmasser som vil være påvirket av mudring og deponering.

– Det er også uklart hvor stort og omfattende tiltaket vil være. Dette vil være av betydning for å vurdere partikkeltettheter i vannmassene. Et annet problem er at utredningene mangler en detaljert beskrivelse av et overvåkningsprogram, sier instituttet.

Rapporten

Rapporten viser til brev av 06.10.2023 fra Miljødirektoratet (MD) der Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet (HI) blir anmodet om å komme med en uttalelse vedrørende dokumentasjon av påvirkning på kysttorsk i gyteperioden i forbindelse med utvidelse av farled inn til Borg havn ved Fredrikstad.

– Det er angitt at utvidelsen av farleden skal skje gjennom mudring, sprengning og deponering av masser i sjø. Brevet henviser til fem rapporter som Miljødirektoratet ønsker vurdert med hensyn til å verifisere om Kystverket kan gjennomføre arbeid i gyteperioden for kysttorsk, sier instituttet i rapporten.