Rovviltets Røst informerte både Miljødirektoratet og Statens Naturoppsyn om at en genetisk viktig ulv kunne bli skutt. – Vi advarte, men ble ikke hørt, sier leder Anne Margrethe Vadder i Rovviltets Røst.
Under lisensjakten i Rømskog/Fjornshöjden den 21. januar ble det skutt en ulv som jegerne trodde tilhørte Fjornshöjden-reviret. DNA-analyser har nå avslørt at ulven faktisk kom fra Setten-reviret, og var dermed genetisk viktig for ulvestammen i området. Dette har skapt reaksjoner blant naturvernorganisasjoner.
Advarsler ble ignorert
Rovviltets Røst hadde advart Miljødirektoratet og Statens naturoppsyn (SNO) om at ulver fra Setten-reviret hadde blitt sporet i området hvor lisensjakten foregikk. Til tross for dette, uttalte forvaltningen at de ikke hadde indikasjoner på at Setten-ulven hadde beveget seg så langt sør. De oppfordret likevel til å melde fra om ytterligere informasjon. Da Rovviltets Røst tok kontakt med Ida Glemminge i SNO og informerte om sporene, ble de møtt med en lenke til kartet over fellingsområdet og en tommel opp som respons. Det opplyser leder Anne Margrethe Vadder i Rovviltets Røst til Fauna.no.
Konsekvenser av feilskytingen
Feilskytingen av Setten-ulven har blitt betegnet som «uheldig» av forvaltningen, mens Rovviltets Røst kaller det en katastrofe. De påpeker ironien i at en ulv som ble flyttet på grunn av sin genetiske betydning, endte med å få sitt avkom skutt. Setten-hannens genetiske verdi ligger i spredningen gjennom avkom, og tapet av disse genene er et stort tilbakeslag for ulvestammen.
– Vi advarte om dette på forhånd. Det forvaltningen kunne gjort var å innskrenke fellingsområdet eller de kunne stanse jakta etter de forstod at lederdyra var felt, uttaler Anne Margrethe Vadder fra Rovviltets Røst.
– Og hvorfor ber de oss om informasjon når de likevel ikke tar det vi kommer med alvorlig? spør Vadder. Hun påpeker at flere foreninger også hadde meldt fra om den samme bekymringen.