I en fersk høringsuttalelse setter BirdLife Norge et kritisk blikk på den reviderte forvaltningsplanen for rovvilt i Finnmark og Troms.
Organisasjonen fremhever behovet for å styrke dyrevelferd og ressursgrunnlag for å redusere tap til kongeørn, og peker på viktigheten av å integrere erfaringsbasert kunnskap med vitenskapelige data.
BirdLife Norge har nylig levert en høringsuttalelse i forbindelse med revisjonen av forvaltningsplanen for rovvilt i Finnmark og Troms. Organisasjonen påpeker at en områdedifferensiert forvaltning, slik den praktiseres for de store rovdyrene, ikke er tilpasset kongeørnens natur. Det opplyser Birdlife Norge.
De argumenterer for at en styrking av dyrevelferd og ressursgrunnlag er nødvendig for å minske tap av beitedyr til kongeørn, og at samisk reindrift krever samarbeid og tilpasning til naturen.
Nasjonal politikk sikter mot å opprettholde dagens bestand av kongeørn. BirdLife Norge påpeker at selv om det er viktig å redusere tap av beitedyr, er det en realitet at tap til rovdyr vil forekomme. De understreker at det er viktig å forstå de bakenforliggende årsakene til angrep for å kunne redusere tapstallene.
Erfaringsbasert kunnskap
Erfaringsbasert kunnskap, som er en form for tradisjonell kunnskap, spiller en sentral rolle i den reviderte forvaltningsplanen. BirdLife Norge påpeker at slik kunnskap må være dokumenterbar og faktabasert for å ha verdi i forvaltningen. De utfordrer rovviltnemda til å anerkjenne både erfaringsbasert og vitenskapelig kunnskap i sitt arbeid.
Kontraster i beitenæringen
Det er store kontraster i hvordan beitenæringen opplever kongeørnskader. Mens noen områder rapporterer minimale problemer, blir kongeørnen i andre regioner sett på som en hovedtrussel. BirdLife Norge etterlyser en mer faktabasert tilnærming til problemstillingen, fremfor å stole blindt på enkelte beitedyreieres erfaringer.
Samisk reindrift
Samisk reindrift er en naturbasert næring som er dypt integrert i de naturgitte økosystemene. BirdLife Norge stiller spørsmål ved om dagens forvaltningssystem tar godt nok hensyn til denne integrasjonen og de tradisjonene som er nødvendige for å leve av og med naturen.
Forebyggende tiltak
Organisasjonen argumenterer for at forebyggende tiltak er nødvendige for å unngå betydelige skader fra kongeørn. De mener at områdedifferensiert forvaltning ikke er hensiktsmessig for kongeørn, og at fokus bør ligge på å forbedre situasjonen i distrikter med høye tapstall.