Mengden insekter i Norge har gått ned med 14 prosent årlig de siste fire årene. Forskere er bekymret for konsekvensene.

I 2017 kom en nedslående studie fra Tyskland som viste at mengden insekter i tyske naturreservater hadde sunket med 75 prosent på bare 30 år. Derfor begynte forskere her til lands etter oppdrag fra Miljødirektoratet å telle Norges insekter.

– Da var det mange forskere som lurte på «oi, hvordan står det til i mitt land?» sier Jens Åström, prosjektleder og forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til VG.

Etter fire år med telling er trenden klar: Mengden insekter går ned i Norge. Og det ganske mye. Så langt har prosjektet «Nasjonal overvåkning av insekter i Norge» estimert en nedgang i mengden insekter på cirka 14 prosent årlig i perioden 2020–2023.

– I de årene har det gått ned ganske kraftig i alle regioner som vi har målt. Det er litt overraskende at det er en såpass stor nedgang, og at vi er i stand til å se nedgangen på så få år, sier Åström.

Påvirkes av været

Noe av det nye forskerne ved Norsk institutt for naturforskning har sett på i denne perioden, er hvordan været påvirker insektene. Det er kjent at været om sommeren spiller en veldig stor rolle for insektene, forteller forsker Åström. Men de påvirkes også av vinteren.

– Insektene her i Norden trenger å overleve den tøffe vinteren, og da går de i en form for dvale. Da trenger de beskyttelse mot tørt og kaldt vær, og et godt snødekke kan man tenke seg at er en god isolasjon for insektene, sier Åström.

Derfor kan milde vintre påvirke insektene negativt, men Åström understreker at dette alene ikke kan forklare nedgangen.