back to top

– Utreder reduksjon av bestandsmålet for ulv

- Advertisement -

– Jeg har mottatt en faglig vurdering fra Miljødirektoratet som ikke anbefaler å redusere bestandsmålet for ulv, og dette vil inngå i grunnlaget for videre behandling av saken. Regjeringen utreder nå en reduksjon i bestandsmålet, og dersom regjeringen kommer til at bestandsmålet for ulv bør endres vil dette bli lagt fram for behandling i Stortinget.

Det skriver klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i et svar til energi- og miljøkomiteen på Stortinget, og deres representantforslag om å øke bestandsmålene for ulv, jerv og gaupe. Forslaget omhandler blant annet en økning i antall familiegrupper av ulv, med et spesifikt mål om minst seks helnorske ynglinger. Dette er en endring fra dagens bestandsmål, som etter tidligere stortingsmeldingble satt til 4-6 årlige ynglinger, inkludert halvparten av grenserevir og krav om tre helnorske ynglinger for ulv.

Vurderer reduksjon

Regjeringen uttrykt gjennom statsrådens svar til komiteen at den nå vurderer en reduksjon av det gjeldende bestandsmålet for ulv, samt en fjerning av intervallmålet, for å definere bestandsmålet som et minimums- og maksimumsmål. Dette kommer etter en faglig vurdering fra Miljødirektoratet, som ikke anbefaler en reduksjon av bestandsmålet. Videre diskuteres det om det er behov for å gjøre endringer i avgrensingen av ulvesona, selv om regjeringen på nåværende tidspunkt ikke ser det som hensiktsmessig.

Jerv og gaupe

Når det gjelder jerv, påpeker statsråden utfordringer med å forvalte bestanden i samsvar med de nasjonale målene. Det er et ønske om å effektivisere lisensfellingen for å bedre regulere bestanden. For gaupe, har regjeringen også foreslått å utrede en reduksjon av bestandsmålet, spesielt i de tre nordligste rovviltregionene, som en del av tiltakene for å adressere utfordringer knyttet til den samiske tamreinnæringen. Dette er politikken som AP og SP har lansert for å få samiske interesser til å være med på vindkraft i nord.

Brunbjørn

Forslaget tar også for seg leveområder for brunbjørn, hvor det er foreslått å vurdere endringer i sonene for å bedre oppnå de regionale bestandsmålene. Regjeringen understreker viktigheten av å bygge på den lokale forvaltningsmodellen og styrke de regionale rovviltnemndenes rolle i denne prosessen.Regjeringens svar på representantforslaget viser en kompleks balanse mellom bevaring av rovdyr og hensynet til lokalbefolkningen og næringsinteresser. Videre behandling i Stortinget vil avgjøre utfallet av disse forslagene.

Ulvesona

Sist ulvesona ble behandlet i Stortinget, ble områder tatt ut, men samtidig ble områder ikke tatt inn. Ulvesona ble dermed redusert.

– Mitt utgangspunkt er at jeg på nåværende tidspunkt ikke ser det hensiktsmessig å gjøre en ny vurdering av ulvesona. Samtidig ser jeg at det er en sammenheng mellom bestandsmålet for ulv og avgrensingen av ulvesona. Dersom regjeringen kommer til at forslag om nytt bestandsmål skal legges fram for Stortinget kan det være naturlig å se dette i sammenheng med avgrensingen av ulvesona, og jeg mener dette i så fall vil være rette tidspunkt for også å vurdere eventuelle endringer i ulvesona, skriver statsråden til komiteen.

Strengere praksis

I svaret til komiiteen bekrefter statsråden at lisensfelling av ulv i grenseområdene til ulvesona, er strammet inn av Stortinget.

– Dette har medført at det i dag føres en tydeligere soneforvaltning og strengere praksis ved at det normalt blir åpnet for lisensfelling i alle områder utenfor ulvesona. Det er riktig slik forslagsstillerne skriver at dette innskrenker det funksjonelle arealet av ulvesona noe sammenlignet med tidligere praksis. Jeg mener dette likevel er mest hensiktsmessig fordi det gir større forutsigbarhet om at det ikke skal være fast forekomst av ulv utenfor ulvesona Stortinget har fastsatt.

Eriksen viser videre til erfaringene om at dette ikke går på bekostning av oppnåelse av bestandsmålet for ulv. Gjeldende bestandsmål er oppnådd alle år etter at Stortinget vedtok dette i 2016. 

– En utfordring forvaltningen i denne forbindelse har særlig oppmerksomhet rundt er etiske forhold knyttet til felling av foreldredyr som kan svekke ulvevalpers overlevelse. Fordi lisensfellingsperioden har lenger varighet utenfor enn innenfor ulvesona vurderes behovet for å innskrenke perioden også utenfor ulvesona i tilfeller der ulvepar eller familiegrupper blir berørt. Dette gjelder alle ulvepar og familiegrupper som har revir helt eller delvis utenfor ulvesona, og jeg mener forvaltningen gjennom dette ivaretar de etiske problemstillingene på en tilfredsstillende måte, sier klima- og miljøministeren til stortingspolitikerne.

Her kan du lese hele svaret fra klima- og miljøministeren til Stortingets energi- og miljøkomité.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Reagerer kraftig på bjørnedrap i Jarfjord

Slik reagerer organisasjonene på bjørnefellingen i Jarfjord, der en binne med unger angrep en mann.

Skjøt feil bjørn, men stopper ikke oppdraget

Statens naturoppsyn har ikke fått stoppordre i jakta etter en bjørn i Jarfjord.

Skjøt feil bjørn etter angrep i Jarfjord

Statens naturoppsyn har skutt feil bjørn i Finnmark.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!