Norske villaksbestander står på randen av utryddelse, og det haster med konkrete tiltak, mener Norske lakseelver. Regjeringens naturmeldingen tar opp utfordringene, men gir få løsninger, mener de.

Norske Lakseelver uttrykker sterk bekymring over den manglende handlekraften i Naturmeldingen. Generalsekretær Torfinn Evensen påpeker at Stortingets behandling av statsbudsjettet er avgjørende for å få på plass en nasjonal kriseplan for villaksen.

– Vi må sette vår lit til Stortingets behandling av statsbudsjettet for å få på plass en nasjonal kriseplan for å redde villaksen, samt at Havbruksmeldingen legger føringer for utfasing av åpne merder i lakseoppdrett og overgang til nullutslippløsninger, sier Evensen.

Forskrift for beskyttelse

Naturmeldingen nevner en ny forskrift som skal styrke beskyttelsen av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder. Denne forskriften vil være avgjørende for å beskytte 52 nasjonale laksebestander mot inngrep i vassdrag og nærliggende fjord- og kystområder.

Trusler fra oppdrettsnæringen

Forskerne er enige om at de største truslene mot villaksen kommer fra lakseoppdrettsnæringen, spesielt gjennom lakselus, rømming og sykdom. Åpne merder i norske fjorder bidrar til disse problemene, og klimaendringer forverrer situasjonen ytterligere, mener organisasjonen.

Krav til politikerne

Naturavtalen krever umiddelbare tiltak for å stanse utryddelsen av truede arter. Norske Lakseelver mener at oppdrettsnæringen må over på nullutslippanlegg for å redde villaksen.

– Politikerne må tørre å si at det ikke lenger skal være lov å drive oppdrett i åpne merder eller såkalte lavutslippmerder. Lavutslipp bare forlenger pinen, understreker Evensen.

Økonomiske løsninger

For å finansiere restaureringen av ødelagte økosystemer foreslår Norske Lakseelver et fond basert på ett øre per produsert KWH vannkraft. Dette vil kunne gi om lag 700 millioner kroner årlig til langsiktig finansiering av restaureringsarbeidet.

Fremmede arter

Naturavtalen inkluderer også eliminering av påvirkning fra fremmede skadelige arter. Norske Lakseelver krever fortsatt innsats mot pukkellaks og fullføring av utryddelsesprogrammet for Gyrodactylus salaris.

Villaksens fremtid avhenger av rask handling fra både politikere og næringsliv. Uten konkrete tiltak risikerer vi å miste en viktig del av vår nasjonale naturarv, mener Norske lakseselver.