Hund og ulv er kjente smittebærere, men tar ikke selv skade av å bære smitten.
Både hunder og ulv i Skandinavia er kjente bærere av parasitten dvergbendelmark, som smitter over på storvilt, men dette er ikke blitt påvist i Norge at ulven er smittebærer.
Førsteamanuensis og veterinær ved Høyskolen Innlandet, Andrea L. Miller ved Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi, forteller i dette intervjuet hva de vet om spredning av dvergbendelmark i Norge.
Hund og ulv
– Det skal være registrert ett tilfelle av dvergbendelmark hos én elg. Vi har lagt merke til at NRK opplyser at marken kan smitte via ulv, men er det ikke like opplagt at den kan smitte fra jakthunder eller andre hunder?
– Hovedverten til hundens dvergbendelmark (Echinococcus granulosus senso lato) er hundedyr. For Echinococcus canadensis G10 (genotypen som ble funnet hos elgen i fjor) er hovedvertene ulv og hund. Voksen orm utvikler seg i tarmene til disse hovedverter, og skiller ut egg gjennom avføring som er smittsom for elg/hjortevilt.
Ingen symptomer
– Hva kan marken gjøre av skade i ulv eller hunder, som vi forstår kan være vert for smittespredning?
– Man ser så godt som ingen symptomer hos ulv/hund som er smittet av denne parasitten, sier Miller til Fauna.
– Vet dere hvor mange ulv som har smitten, og hva har parasitten å si for ulvens helse?
– I Norge har dette ikke blitt undersøkt. Derfor vet vi ikke hvor mange ulv som kan være smittet i Norge. I Sverige undersøkte Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) materialer fra 116 ulv i løpet av 2012-2020 for «hundens dvergbendelorm». To ulv skutt i 2012 ble funnet smittet av hundens dvergbendelorm. I Finland finns det ulv smittet av hundens dvergbendelorm årlig. Ulv og hunder viser nesten ingen symptomer ved smitte. Helsen deres blir nesten ikke påvirket, sier Miller til Fauna.
Hundene hovedvert
– Hva er hundens forhold i dette?
– Hundene kan være hovedverten til E. canadensis G10. Hunder som spiser smittetede lunger/lever fra mellomverten (elg/hjortedyr) får i seg ormen. Ormene utvikler seg i tarmene og skiller ut egg i avføring til hunden.
Milller viser til at disse eggene er smittsomme til mellomvertene, nemlig elgen/hjortevilt, men de kan også bli smittsomme for mennesker.
– Smittetilfeller hos mennesker skjer veldig sjeldent, og det er få tilfeller hos mennesker på verdensbasis. For å unngå at hundene blir smittet anbefales det å ikke la hundene tilgang til rått slakteavfall. Hvis hundene allikevel får tilgang til slakteavfall så kan parasittbehandling vurderes i samråd med veterinær, sier førsteamanuensis Andrea L. Miller til Fauna.